Новини

Повернутися до переліку новин

Дайджест ключових наслідків російської агресії для українського довкілля за 8-14 квітня 2022 року

Повномасштабне російське вторгнення в Україну забрало тисячі людських життів, завдало серйозної шкоди економіці, інфраструктурі, природній спадщині України та довкіллю. Спричинене війною забруднення має негативний транскордонний екологічний вплив на країни, що межують з Україною. Деякі ризики, зокрема, ядерні загрожують навколишньому середовищу у континентальному та планетарному масштабі.

На засіданні Конвенції про транскордонне забруднення повітря на великі відстані ЄЕК ООН 11 квітня учасники засудили варварські дії росії у війні проти України, яка супроводжується гуманітарною катастрофою і масовим знищенням природи та забрудненням довкілля.

У своєму виступі заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів з європейської інтеграції України Ірина Ставчук наголосила, що вторгнення росії підриває усі основи міжнародного правового порядку, а також свідомо створює загрози для навколишнього середовища.

Уряд України фіксує злочини окупантів проти довкілля і буде використовувати всі можливості для притягнення до відповідальності країни агресора, зокрема за допомогою механізмів Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

Загрози ядерній та радіаційній безпеці

На початку квітня Державне агентство України з управління зоною відчуження відновило контроль над усіма об’єктами Чорнобильської АЕС. Здійснюється процес відновлення інфраструктури та заходи щодо ротації персоналу станції.

На території зони відчуження функціонувала автоматизована система моніторингу радіаційного стану. Ця система контролювала потужність еквівалентної дози гамма-випромінювання по всій зоні відчуження в 39 стаціонарних точках в режимі реального часу.

Внаслідок російської агресії ДСП "Екоцентр" було пограбовано, а серверні приміщення, які займалися обслуговуванням та обробкою цієї інформації, вилучені окупантами. ДАЗВ планує максимально швидко відновити роботу системи моніторингу рівня радіаційного забруднення у зоні відчуження.  

У ДСП «Екоцентр» знищена центральна аналітична лабораторія. При цьому, відбулося несанкціоноване проникнення в сховище джерел іонізуючого випромінення, в якому зберігалися зразкові радіоактивні розчини та калібрувальні джерела.

Окупантами викрадено та пошкоджено 133 джерела сумарною активністю порядку 7 млн. Беккерелів. Це можна порівняти із 700 кг радіоактивних відходів із наявністю бета та гамма випромінювання. Навіть невелика частина цієї активності є смертельно небезпечною при непрофесійному та неконтрольованому поводженні з ним. На даний час місцезнаходження викрадених джерел невідомо.

Офіси та лабораторія Інституту проблем безпеки АЕС також були розграбовані та знищені російськими загарбниками. У лабораторіях ІПБ АЕС знаходились джерела іонізуючого випромінювання та зразки паливовмісних матеріалів з об’єкта «Укриття», які використовувались науковцями при виконанні досліджень. Місцезнаходження цих матеріалів також не відомо.

Захоплена 4 березня Запорізька атомна електростанція досі контролюється російськими військовими. Всі енергоблоки станції обслуговуються українським персоналом, відбувається його ротація. Всі технічні рішення щодо станції персонал змушений погоджувати з військовим командиром росіян та співробітниками Росатому. Під час обстрілів Запорізької атомної електростанції російські загарбники пошкодили низку об’єктів на її території, завдавши шкоду, яка за попередніми оцінками становить 18,3 млрд гривень.

Міністерство енергетики України та керівництво Енергоатому неодноразово зверталися до міжнародної спільноти щодо неприпустимості перебування на ядерному об'єкті  російських військових та втручання представників Росатому в роботу персоналу.

Атаки на інфраструктурні та промислові об’єкти

9 квітня в місті Рубіжне Луганської області росіяни обстріляли цистерну з 4 тонами неконцентрованої азотної кислоти. Через атаку відбувся вибух з викидом у повітря значної кількості азотної кислоти. Отруйну хмару вітром віднесло у сторону позицій російських військ поблизу сіл Кудряшівки та Варварівки. Даних щодо постраждалих серед мирного населення немає.

9 квітня російські війська обстріляли м. Лисичанськ Луганської області. Внаслідок атаки виникла пожежа на АЗС. Через постійні обстріли погасити пожежу було неможливо.

10 квітня російські війська завдали численних ракетних ударів по місту Дніпро і Дніпропетровській області – одному з найбільш розвинених індустріальних центрів України. Атаки пошкодили інфраструктурні та промислові об'єкти. Зруйнований пасажирський аеропорт Дніпра.

11 квітня до Державної екологічної інспекції Поліського округу надійшло повідомлення від правоохоронців про розгерметизацію внаслідок вибуху нафтопродуктопроводу «Самара - Західний напрямок» на території Овруцької громади в с. Рудня, що на Житомирщині. Державні інспектори та фахівці лабораторії зафіксували розгерметизацію трубопроводу та розлиття дизельного пального. Був проведений  відбір проб та заміри площ забруднених територій. Після закінчення лабораторних досліджень фахівцями буде розрахована шкода, нанесена довкіллю. Відповідні матеріали будуть направлені до Національної поліції для приєднання до кримінального провадження.

Вночі 12 квітня російські окупанти завдали ракетного удару по нафтобазі на території військового аеродрому в Хмельницькій області. У результаті атаки виникла пожежа, яку ліквідовано силами ДСНС.

На птахофабриці «Чорнобаївська» у Херсонській області – одному з найбільших і найсучасніших підприємств Європи з виробництва курячих яєць, загинуло вже близько 4 млн курей. Внаслідок російських обстрілів було перервано електропостачання, господарство залишилася без можливості годувати птахів та вивозити готову продукцію. Незважаючи на небезпеку, під обстрілами окупантів працівникам птахофабрики вдалося роздати близько 90 тисяч курей та понад 1,4 мільйона яєць місцевому населенню та сусіднім фермам. Мертвих птахів захоронили, при цьому, намагаючись уникнути небезпеки бактеріального зараження, захистити підземні води та ґрунти від забруднення.

Село Демидів (Вишгородський район, Київська область) досі перебуває під загрозою затоплення. У результаті руйнування окупантами дамби вода з Київського водосховища надходить у річку Ірпінь.

Забруднення, яке безпосередньо спричинене бойовими діями

Російські війська використовують заборонені запалювальні боєприпаси з білим фосфором. Зокрема, 9 квітня відбулося бомбардування фосфорними боєприпасами міст Маріуполь, Авдіївка, Мар’їнка, Вугледар, Слов’янськ, Покровськ, Торецьк, Солодке, Новомихайлівка, Троїцьке, Степове та Катеринівка. Такі атаки загрожують масштабними пожежами та хімічним забрудненням ґрунтів.

11 квітня російські війська використали проти українських військових та цивільних осіб у місті Маріуполь отруйну речовину невідомого походження, яку було скинуто з ворожого БПЛА. У постраждалих спостерігалася дихальна недостатність, вестибуло-атактичний синдром. Військове керівництво України наразі перевіряє інформацію про застосування хімічної зброї російськими окупантами в Маріуполі.

З початку повномасштабного вторгнення російські військові випустили по території України понад 1500 ракет. Також знищено понад 5000 одиниць російської військової техніки різних типів. Вага всієї знищеної російської техніки на 8 квітня – 85 тис. тонн. З неї близько 75 тис тонн. – вуглецева та нержавіюча сталь; 2500 тонн – алюміній; 1000 тонн – мідь; понад 360 тонн титану та магнію; а також 10 кг платини, 18 кг золота та 1,2 тонн срібла. Утилізація військового металобрухту є складним і трудомістким процесом, що вимагає контролю з боку держави.

На брифінгу 11 квітня начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС Олег Бондар заявив, що близько 300 тисяч квадратних кілометрів території України потребує гуманітарного розмінування через велику кількість боєприпасів, залишених окупантами. Через масштабне мінування російськими військами велика площа полів в Україні не може поки що використовуватись для сільськогосподарської діяльності.

Шкода заповідникам та екосистемам, що охороняються

На даний час десятки природно-біосферних заповідників і національних природних парків зазнали значної шкоди внаслідок російської агресії. Особливе занепокоєння викликає знищення Рамсарських об’єктів на узбережжях Азовського та Чорного морів та у нижній течії Дунаю та Дніпра.

Війна нанесла чимало збитків лісовому господарству. Пошкоджені та знищені основні засоби, замінована інфраструктура та лісовий фонд. Частина лісів у Харківській, Луганській, Донецькій та Херсонській областях наразі під контролем окупантів.

Шкода водним ресурсам

Російськими військами було завдано значної шкоди системам водопостачання, водовідведення та комунікаціям. Це загрожує запасам прісної води, спричиняє забруднення річок, які є джерелами водопостачання для промислових, комунальних підприємств та окремих домогосподарств.

Через російську агресію  не забезпечується процес очищення стічних вод для Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Попасної та частини Запоріжжя. Внаслідок руйнування дамби Оскільського водосховища та спричиненого цим паводка продовжує відбуватися забруднення ріки Сіверський Донець.

Чорне та Азовське моря

Наразі морський рух з усіх українських портів у Чорному морі припинено. Десятки комерційних суден залишаються у портах через загрозу атак російського флоту, захоплення або підриву морських мін.

Турецька газета Hurriyet з посиланням на міністра оборони Туреччини Хулусі Акара повідомляє, що у Чорному морі може плавати 400 небезпечних мін. Міністр повідомив, що з кінця березня турецькі групи підводної безпеки знешкодили 3 такі міни, і всі вони російського виробництва.

У ніч на 8 квітня у порту Маріуполя росіянами був атакований криголам «Капітан Білоусов». У момент обстрілу там знаходився цивільний екіпаж. Одна людина загинула, ще кілька дістали поранення. 11 квітня у порту Маріуполя російські окупанти обстріляли вантажне судно SMARTA та захопили в полон екіпаж та дружину капітана.

Питання міжнародного права

російська федерація серйозно порушує свої зобов'язання за міжнародними договорами, включаючи Статут ООН. Вторгнення росії в Україну підриває усі основи міжнародного правового порядку.

Уряд України проводитиме подальші міжнародні консультації та вивчення всіх варіантів притягнення до відповідальності країни агресора з повним використанням існуючих механізмів Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

За нижченаведеними посиланнями можна ознайомитися з попередніми звітами щодо екологічних злочинів, вчинених російськими військами з початку повномасштабного вторгнення в Україну:

Джерело: mepr.gov.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!