Новини

Повернутися до переліку новин

Дефіцит водних ресурсів – загроза для водокористувачів

Із урахуванням фактичних витрат дніпровських водосховищ у квітні 2020 року, в середньому водність Дніпра становила 23% від норми та була близькою до критеріїв маловоддя.

Відсутність дощів в Україні та зміління річок Держводагентство назвало гідрологічною посухою.

Засуха в Україні розпочалася ще в липні 2019 року. У деяких центральних і південних районах в осінньо-зимовий період випало всього два-три дощі. Частині фермерів довелося сіяти в сухий ґрунт, а зима була безсніжною.

Значна кількість опадів по всій території країни випала у травні-червні цього року, помірні опади пройшли й в осінні місяці, що може покращити гідрологічну ситуацію у басейнах річок цих регіонів.

Але, зважаючи на значний, а місцями й критичний дефіцит зволоження ґрунту, велика частина опадів піде на його поповнення. Через це для більшості річок басейнів Прип’яті, Середнього Дніпра та Південного Бугу залишається у подальшому імовірність формування значної гідрологічної посухи (маловоддя) з можливими негативними наслідками для різних секторів економіки, населення і довкілля.

Держводагентство, враховуючи низьку поточну водність річок, вживає необхідних заходів для забезпечення населення та секторів економіки водними ресурсами протягом літнього періоду.
За інформацією заступника голови Держводагентства України Михайла Хорєва, для уникнення дефіциту водних ресурсів встановлено оптимальні режими роботи водних об’єктів. Це узгоджені «правила гри» з водокористувачами для збалансованого водокористування в умовах маловоддя.

22 травня на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій узгоджувалися заходи Держводагентства щодо водозабезпечення населення та базових секторів України у літній період 2020 року.

Зазначено, що у цілому наповнення водосховищ дозволяє забезпечити водні потреби українців у повній мірі. І не лише пріоритетні питні та побутові потреби населення, а й ті, які сприятимуть забезпеченню продовольчої безпеки країни потреби зрошення.

У результаті засідання Держводагентству доручено і надалі забезпечувати неухильне дотримання узгоджених режимів роботи водосховищ і водогосподарських систем, а у разі погіршення подальшого зниження водності, оперативно коригувати режими роботи водосховищ та водогосподарських систем з урахуванням прогнозу водності, та за  необхідності вжити заходів щодо обмеження прав водокористувачів або зміни умов водокористування відповідно до статті 45 Водного кодексу України.

Застереження водокористувачам!

Статтею  45 Водного кодексу України визначено, що

Увага! Матеріал публікується частково. Докладніше – читайте в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №9, 2020.


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!