Новини

Повернутися до переліку новин

ДЕІ планує масштабну перевірку великих підприємств-забруднювачів в Дніпропетровській області

В результаті перевірок у 2020 році виявлено, що Дніпропетровська область залишається однією з найбільш забруднених в Україні через зосередження значної частини великих промислових підприємств. На майже 40% стаціонарних джерел викидів підприємств Дніпропетровської області зафіксовані відхилення від встановлених нормативів.

Зокрема, експерти взяли проби з 278 джерел викидів у 109 випадках встановлено перевищення встановлених нормативів та забруднення повітря без відповідних дозволів. А також на 30 підприємствах взяли 70 проб зворотних вод і у більшості зразків виявили перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин. А у 79 проб ґрунту знайшли перевищені концентрації нафтопродуктів, нітратів, хлоридів, фосфатів тощо у в порівнянні з фоновими концентраціями.

Саме тому нещодавно у Кривому Розі відкрили Офіс Держекоінспекції, який у 2021 році збирається перевірити великі промислові об’єкти, які значно впливають на навколишнє середовище. Зокрема, до списку увійшли такі підприємства - ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», АТ «Південний гірничо-збагачувальний комбінат» та ПАТ «Суха балка». Першим перевірять АТ «Південний гірничо-збагачувальний комбінат» 8 лютого.

Лабораторія вже отримала у своє розпорядження портативні вимірювачі розчиненого кисню у воді, які дозволять скоротити час виконання дослідження з 3 годин до кількох хвилин, та сучасні спектрофотометри для вимірювання вмісту забруднюючих речовин у ґрунті, воді та повітрі. В майбутньому планується придбати безпілотників (дронів) з під’єднаними до них газоаналізаторами для можливості фіксації викидів забруднюючих речовин в повітря.

Якщо експерти виявлять порушення природоохоронного законодавства, то на відповідні підприємства накладуть штрафи, розрахують збитки та навіть звернуться до судів, щоб таким способом стимулювати підприємства до екологічної модернізації.

На цей час вже проведений перший прийом громадян у Офіс Держекоінспекції, на якому громадяни повідомили про ймовірні наднормативні викиди з підприємств, засмічення і забруднення земельних ділянок відходами виробництва. В подальшому кожного тижня планується приймати громадян.

Джерело: Голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований у Facebook.

Отримайте актуальні знання від експертів ПАЕУ та Національного центру сталого розвитку

25.02.2021 Природоохоронне законодавство. Необхідний базис знань еколога на підприємстві.
1.03.2021 Як підготуватися до природоохоронної перевірки в 2021-му році чи оскаржити результати такої перевірки?
2.03.2021 Огляд судової практики з актуальних питань природоохоронного законодавства.

Навчання проводиться в рамках Інтенсив-курсу «Екологічна безпека підприємства»

Курс стартує 25 лютого 2021

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!