Новини

Повернутися до переліку новин

Моніторинг законодавства: актуальні зміни за вересень

Щомісяця редакція журналу «ЕCOBUSINESS. Екологія підприємства» та експерти Професійної асоціації екологів України надають оперативні роз’яснення із екологічної безпеки на підприємстві та щомісячний моніторинг природоохоронного законодавства.

У жовтневому випуску оглянули наступні зміни в законодавстві:

Документ

На що звернути увагу

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Наказ

«Про затвердження Положення про рекреаційну діяльність у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду України»

№ 256

Від 26 липня 2022 року

Положення визначає основні напрями і види рекреаційної діяльності, порядок організації рекреаційної діяльності та взаємодії установ ПЗФ та інших землекористувачів з суб'єктами рекреаційної діяльності.

Метою рекреаційної діяльності у межах територій та об'єктів ПЗФ є створення умов для відпочинку, оздоровлення та туризму в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних природних комплексів та об'єктів для відновлення розумових, духовних і фізичних сил людини.

Дія цього Положення поширюється на установи ПЗФ, інших землекористувачів, суб'єктів рекреаційної діяльності та рекреантів.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Наказ

«Про затвердження Порядку функціонування електронного кабінету надрокористувача»

№ 342

Від 5 вересня 2022 року

Порядком визначаються загальні засади функціонування електронного кабінету надрокористувача, створеного з метою реалізації заявниками/надрокористувачами, органами державної влади та органами місцевого самоврядування своїх прав та обов’язків, визначених Кодексом України про надра та іншими нормативно-правовими актами у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

Метою створення та ведення Електронного кабінету є забезпечення подання заявниками документів в електронній формі для отримання, продовження строку дії спеціальних дозволів на користування надрами, їх переоформлення, внесення до них змін, а також електронної взаємодії між фізичними, юридичними особами, фізичними особами – підприємцями, органами державної влади, органами місцевого самоврядування під час опрацювання таких документів.

Кабінет Міністрів України

Постанова

«Про деякі питання реформування управління лісової галузі»

№ 1003

Від 7 вересня 2022 року

Відповідно до постанови:

  1. Ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державного агентства лісових ресурсів.
  2. Утворено як юридичні особи публічного права міжрегіональні територіальні органи Державного агентства лісових ресурсів, які є складовою державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», з подальшим перетворенням державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в акціонерне товариство, 100 відсотків акцій якого належать державі.

Верховна Рада України

Закон України

«Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів»

Закон України «Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів» розроблено з метою запровадження правових та організаційні засад створення та функціонування національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів і створення єдиної уніфікованої електронної системи доступу до інформації про стан довкілля для органів влади та надання кожному громадянину доступу до такої інформації для підвищення ефективності електронного врядування у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Перспективне законодавство

Верховна Рада України

Проєкт Закону України

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури»

Від 20.09.2022 прийнято за основу

Метою прийняття проєкту Закону є спрощення процедур доступу до ринку, мінімізація кількості «контактів» під час оформлення дозвільної документації шляхом створення прозорого механізму аукціонних торгів з продажу прав на укладання договорів на право спеціального використання водних біоресурсів, зменшення адміністративного навантаження на бізнес та спрощення процедури набуття в оренду водних об’єктів для рибогосподарських потреб завдяки скасуванню необхідності отримання погодження Державного агентства водних ресурсів України. Разом з цим, для договорів оренди, строк дії яких закінчується у період дії воєнного стану і протягом календарного року після його припинення чи скасування, передбачається норма про автоматичне продовження строку їх дії. Також, пропонується упорядкування правовідносин щодо взяття в користування гідротехнічних споруд для цілей аквакультури. Цифровізація галузі.

Верховна Рада України

Проєкт Закону України

«Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» (проєкт № 5860)»

Від 20.09.2022 прийнято за основу

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» розроблено з метою удосконалення термінів в сфері використання ядерної енергії з урахуванням права ЄС, а також приведення деяких положень Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеки» у відповідність до права ЄС, норм законодавства та із врахуванням практики застосування Закону.

Верховна Рада України

Проєкт Закону України

«Про внесення змін до Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії» (проект № 6425)»

Від 20.09.2022 прийнято за основу

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії» розроблено з метою імплементації положень Директиви Ради 2013/59/ Євратом, зокрема, щодо оптимізації дозвільної діяльності у сфері використання ядерної енергії. Крім того, проєкт Закону розроблено з метою удосконалення процедури видачі документів дозвільного характеру на здійснення діяльності у сфері використання ядерної енергії.

Верховна Рада України

Проєкт Закону України

«Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо експерта з радіаційного захисту (проект № 3869)»

Від 20.09.2022 прийнято за основу

Метою прийняття законопроєкту є надання можливості суб’єктам діяльності у сфері використання ядерної енергії, іншим юридичним та фізичним особам, органам влади користуватись рекомендаціями (консультаціями) кваліфікованих експертів з радіаційного захисту, компетенція яких визнана в установленому порядку, при плануванні та здійсненні заходів з радіаційного захисту персоналу та населення.

 Жовтневий номер журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №10, 2022 має СПЕЦТЕМУ – «Промислова пилогазоочистка: практика і міжнародний досвід» з найактуальнішою інформацією про:

  • Вимоги законодавства, правила та відповідальність суб’єктів господарювання щодо охорони атмосферного повітря
  • Особливості здійснення заходів з охорони атмосферного повітря в умовах воєнного стану 
  • Отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин: важливі акценти
  • Документація по охороні атмосферного повітря, яку необхідно мати підприємству 
  • Виробничий контроль за якістю атмосферного повітря на підприємстві: як все організувати
  • Порядок нарахування та сплати екологічного податку за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря
  • Система моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів: алгоритм дій для підприємства

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!