Новини

Повернутися до переліку новин

Декарбонізація будівель у містах та регіонах

Будівлі, на які припадає майже 40% глобальних викидів вуглекислого газу (CO 2), а іноді і до 70% у великих містах, є центральними для переходу на низький рівень вуглецю. 

Декарбонізація будівель, особливо старих будівель, шляхом підвищення енергоефективності та використання відновлюваної енергії не тільки зменшує викиди вуглецю, але й створює супутні переваги для здоров’я, доступності енергії та ринку праці. 

Крім того, глобальні мегатенденції та пошуки зеленого одужання від COVID-19 та в час війни в України дають поштовх зацікавленим сторонам до дій.

Міста та регіони мають величезний потенціал для декарбонізації будівель та запропонування місцевої реакції на перехід до нульової економіки. 

Вони володіють важливою частиною громадських будівель і відповідають за будівельні норми. Вони знайомі з місцевим будівельним фондом і близькі до громадян та місцевого бізнесу. Вони вже вживають заходів щодо декарбонізації будівель, часто з більш амбітними цілями, ніж їхні уряди. Проте вони стикаються зі значними проблемами з координацією, фінансуванням, спроможністю, обізнаністю та регуляторними вимогами.

Спираючись на висновки спеціального дослідження ОЕСD щодо декарбонізації будівель у містах і регіонах та дворічного політичного діалогу з урядовцями та ключовими зацікавленими сторонами, у цьому звіті є аргументи щодо розширення ролі та дій міст та регіонів щодо декарбонізації будівель, за допомогою інноваційних даних, аналізу та політичних рекомендацій, спрямованих національним та субнаціональним урядам.

Ключові висновки

  • Ключові фактори, які впливають на ефективність політики декарбонізації будівель, відрізняються в різних містах і регіонах, як і у випадку вуглецевої інтенсивності будівель, частки старого будівельного фонду, рівня нового будівництва та доступності житла. Однак у всіх випадках декарбонізація будівель допомагає створювати робочі місця, покращувати добробут і підвищувати доступність енергії на місцевому рівні.
  • Більшість опитаних міст і регіонів (86%) мають власні плани чи стратегії, але багато хто стикається з проблемами їх реалізації. Розрізненість міністрів та інституційна роздробленість у поєднанні з поганими системами моніторингу та оцінки є одними з головних перешкод на шляху перетворення стратегій у дію та залучення ефективних інвестицій, орієнтованих на результати.
  • Міста та регіони також відчувають значні недоліки фінансування та потенціалу. Недостатні державні бюджети та людські ресурси перешкоджають ефективній розробці та реалізації політики на місцевому рівні. Це призводить до відсутності стимулів для власників нерухомості, які стикаються з високими інвестиційними та трансакційними витратами на модернізацію енергоефективності. Крім того, недостатня кваліфікація робочої сили та відсутність доступу до інформації та фінансування для малих і середніх підприємств (МСП) також обмежують подальші дії.
  • Міста та регіони здійснюють амбітні політичні заходи на субнаціональному рівні, які можна розширити. Загалом, 88% міст і регіонів, які проводилось опитування, вимагають вищих стандартів енергоефективності, ніж національний рівень в енергетичних нормах будівель, а 25% навіть закликають до нульового рівня енергії. Однак є можливість посилити виконання обов’язкових енергетичних норм будівель і розробити ефективні правила для існуючих будівель за межами 65% опитаних міст і регіонів, які зараз застосовують будівельні енергетичні норми до існуючих будівель.
  • Співпраця на різних рівнях управління є основоположною для подолання перешкод і досягнення прогресу в декарбонізації будівель. Фактично, 74% міст та регіонів повідомили, що їм потрібна подальша підтримка з боку національних урядів, наприклад, для розширення масштабів пілотних проектів та підвищення обізнаності широкої громадськості. Національні уряди відіграють важливу роль у створенні сприятливих політичних умов для міст і регіонів, використовуючи переваги своєї законодавчої влади та доступ до найкращих доступних технічних і фінансових ресурсів у країні.

Основні рекомендації, засновані на контрольному списку ОЕСD для громадських дій

Національні уряди можуть створювати сприятливі політичні середовища шляхом:

  • Розробка спільних інструментів та рамок політики в містах та регіонах: національні уряди можуть створити необхідну нормативну базу; посилити стимули до енергоефективності та чистої енергії; і полегшити доступ до даних та інформації для підвищення обізнаності.
  • Посилення багаторівневої координації: національні уряди можуть створити багаторівневу платформу для узгодження політики між рівнями уряду; сприяти розробці та реалізації субнаціональних планів; і включати багаторівневі політичні дії в національні плани.
  • Надання керівництва та підтримки містам і регіонам: національні уряди могли б розглянути можливість надання фінансової підтримки пілотним проектам; підтримка розвитку потенціалу в місцевих органах влади, а також у промисловості; і просування нових технологій для декарбонізації будівель.

Міста та регіони можуть спланувати шлях вперед за допомогою:

  • Створення спільного бачення для широкого кола зацікавлених сторін: Міста та регіони повинні залучати різноманітних зацікавлених сторін щодо декарбонізації будівель та розробити довгострокове спільне бачення із комплексним пакетом політики як для державних, так і для приватних будівель.
  • Розробка ефективної нормативної бази для декарбонізації будівель: міста та регіони повинні посилити дотримання обов'язкових енергетичних норм будівель; надати дорожню карту для більш суворих правил; і перевірити функціональні норми для існуючих будівель.
  • Запровадження схеми моніторингу та оцінки результатів політики: міста та регіони повинні оцінити місцеве політичне середовище щодо декарбонізації будівель; і розробити індикатори на основі результатів для відстеження результатів політики щодо субнаціональних цілей.

Міста та регіони можуть бути прикладом:

  • Використання державних будівель та закупівель для подальших приватних інвестицій: міста та регіони повинні застосовувати суворіші стандарти енергоефективності до громадських будівель; і використовувати проекти громадських будівель для заохочення більш широких інвестицій в енергоефективність.
  • Сприяння пілотним проектам: міста та регіони повинні запустити пілотні проекти та використовувати зелене фінансування для збільшення інвестицій в енергоефективність будівель.
  • Заохочення інноваційних бізнес-моделей: Міста та регіони повинні заохочувати інноваційні бізнес-моделі, які можуть зробити заходи з енергоефективності більш зручними, розумними та значущими, використовуючи державні та пілотні проекти та координуючи потреби щодо оновлення.

Міста та регіони можуть залучати всіх зацікавлених сторін шляхом:

  • Підвищення рівня обізнаності серед громадян та місцевого бізнесу: міста та регіони повинні розглянути можливість надання консультаційних послуг «одного вікна» та сформулювати чіткі повідомлення про переваги декарбонізації будівель.
  • Надання технічної та фінансової підтримки домогосподарствам із низьким рівнем доходу та МСП: міста та регіони повинні стимулювати енергоефективні заходи у малозабезпечених домогосподарствах та МСП, надаючи технічну та фінансову допомогу.
  • Розбудова потенціалу субнаціональних урядів, а також місцевих галузей: міста та регіони повинні заохочувати розбудову потенціалу та сприяти розвитку навичок місцевої робочої сили.

Джерело: www.oecd-ilibrary.org

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!