Новини

Повернутися до переліку новин

Еко-інновації у галузі переробки шин відповідно до регулювання ЄС

Директива ЄС про промислові викиди, Додаток I: 4.2 Виробництво неорганічних хімікатів: (e) неметалів, оксидів металів або інших неорганічних сполук, таких як карбід кальцію, кремній, карбід кремнію.

Інвестиції у розробку нового процесу виробництва промислової сажі (технічний вуглець) призвели до застосування екологічно чистого способу переробки відходів, перетворюючи їх на цінний ресурс. Ця історія успіху ґрунтується на фактичному прикладі у галузі неорганічних хімікатів і демонструє, що законодавство ЄС про промислові викиди створює стимули та можливості для компаній:
— впроваджувати інновації та рішення щодо відходів;
— розробляти екологічно чисті та економічно вигідні методи утилізації;
— сприяти циркулярній економіці.

В історії успіху однієї з європейських компаній йдеться про зелений стартап з інноваційним методом отримання сажі з відпрацьованих шин, який є екологічнішим, ніж традиційні методи.

Вироблена сажа використовується у виробництві покришок, покриттів, фарб, полімерів та спеціальних видів гум. Запропонований продукт, який започаткував стартап — це вторинний продукт, що є прямою заміною традиційному. Інноваційний процес піролізу використовує подрібнені відходи шин і тим самим надає колекторам відпрацьованих шин нові ринки, уникаючи спалювання або захоронення відпрацьованих шин. Метод дозволяє уникати використання нафти і газу, що застосовуються у традиційних способах виробництва сажі.

Інноваційний процес виробництва дозволяє уникнути викиду близько 24000 тонн CO2 щорічно

Окрім сажі, новий метод також відокремлює нафту, газ та сталь із відходів шин. Процес зменшує викиди в атмосферу вуглекислого газу (CO2), діоксиду сірки (SO2), летючих органічних сполук (ЛОС) та пилу (твердих частинок) у порівнянні зі звичайним процесом. Зі слів підприємця, вкладення сягнули 10 мільйонів євро. На ці кошти збудовано перший завод, який переробляє 15000 тонн шин на рік для виробництва 5 000 тонн сажі, 4200 тонн нафти, 3000 тонн сталі та 2 800 тонн газу. Процес виробництва також дозволяє уникнути викиду близько 24000 тонн CO2 щорічно. Соціальна вигода від цього скорочення викидів CO2 оцінюється в межах від 1 до 4 млн євро на рік. Вдалося уникнути викидів 18 кг летючих органічних сполук  (далі — ЛОС) та 23 кг SO2 на тонну сажі, у порівнянні з традиційними методами виробництва.

За підрахунками, щорічні потенційні витрати на шкоду здоров’ю та довкіллю зменшились на суму:
130 — 340 тис. євро від ЛОС,
1 — 3 млн євро від SO2
близько 2 млн євро від викидів пилу.

Підприємець зазначає, що оскільки новий процес замінює сиру нафту відпрацьованими шинами, виробництво заводу скорочує споживання нафти приблизно на 8500 тонн щороку, що дозволяє економити близько 3 млн євро щорічно.

Основні переваги:
— подрібнені відходи (відпрацьовані шини) замість сирої нафти використовуються для виготовлення високоякісної сажі, що сприяє ефективності використання ресурсів та цілям циркулярної економіки;
— нафта і газ виробляються як побічні продукти;
— вплив інноваційного процесу на навколишнє середовище нижчий у порівнянні з традиційним процесом зі зменшенням викидів CO2, SO2, ЛОС і твердих речовин.

Матеріал публікується  частково! Повна версія — у журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №5, 2020

Стаття «ЯК ЗАСТОСУВАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ЄС у сфері захисту довкілля сприяє зменшенню рівня промислового забруднення: успішні приклади» розповість про приклади успішних рішень, інвестицій та інновацій у промисловості країн ЄС.

Автор — Світлана Сушко, експерт команди підтримки реформ при Мінекоенерго, Голова комітету міжнародної взаємодії Професійної асоціації екологів України

У статті:
1. Сажа з відпрацьованих шин: соціальна вигода від скорочення викидів оцінюється від 1 до 4 млн євро на рік
2. Як інновації дозволяють не тільки заощаджувати час і гроші, але й підвищити рейтинги компаній серед місцевих громад
3. Онлайн-реєстр дозвільних документів та відкритість екологічних даних

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!