Новини

Повернутися до переліку новин

Екологічно стійкий спосіб життя: маленькі кроки, великі зміни. Крок перший: бережи воду — рятуй природу!

Ніколи не сумнівайся, що невелика група вдумливих і відданих своїй справі людей може змінити світ. Насправді лише таким групам і вдавалося щось змінити.

Маргарет Мід

Змінюючи власні звички та поведінку, можна впливати на своє оточення та змусити бізнес відгукнутись на ваші бажання, і як результат — досягнути дивовижних результатів. Звичайно ж, вдаватися в крайнощі не потрібно — наприклад, жити в печері та їсти лише власноруч вирощені овочі… Екологічний спосіб життя — це такий, за якого зберігається комфорт і якість отримуваних послуг та товарів, але споживання відбувається без надмірностей та відповідально.

Спершу вироблення екологічних звичок та поведінки потребуватиме певних зусиль, але, напрацювавши їх, ви з подивом будете згадувати свій колишній спосіб життя.

Невеселе сьогодення, або екологічна ситуація та стан питних вод
в Україні та світі

Якщо порівняти Землю з головою немовляти, то запаси прісної води — це лише сльозинка в його очах. Майже 97,5 % води на Землі перебуває в морях і океанах, і не придатне для використання. Вчені прогнозують, що до 2050 року запаси прісної води практично вичерпаються, а 4 млрд людей навіть не зможуть задовольнити добову потребу в питній воді.

На сьогодні екологічний стан річок в Україні критичний. Всі вони мають високе антропогенне навантаження, забруднення, природний баланс річок порушений, вони втратили здатність до самоочищення. Всі ріки України потребують порятунку, приведення їх екологічного стану до Європейських стандартів. Тільки тоді вони зможуть забезпечувати усі потреби громадян у питній воді, оздоровленні, розвитку фізичної культури і спорту, збалансованого розвитку економіки.

Цьогоріч Україна зіткнулася з такою серйозною проблемою, як «зневоднення»: наразі маємо найнижчий рівень води у річках за останні 100 років. На жаль, «зима була без снігу, весна без дощу». Фахівці констатують, що у столиці так і не настала метеорологічна зима — вперше за 140 років! Температура повітря в Києві не опустилася нижче -10 °С, а опадів випало рівно 100 мм — це 70 % сезонної норми. Загалом зима 2019–2020 років стала найтеплішою в Україні за останнє століття, а погода взимку була найсухішою за останні приблизно 50 років. Відсутність весняного водопілля, під час якого річки промиваються талою водою, може призвести до загального зменшення поверхневих вод, до погіршення екологічної ситуації і якості води у річках. Що, своєю чергою, може мати негативні наслідки для різних секторів економіки. Для сільського господарства через це можуть обмежуватися обсяги води, вводитися ліміти або обмеження на водопостачання.

У цій ситуації фахівці рекомендують раціонально використовувати воду. І це стосується як населення, так і промисловості та сільського господарства. Також фахівці та екологи радять місцевим громадам та органам місцевої влади перевірити стан усіх криниць, почистити та привести їх до ладу, а комунальним підприємствам полагодити водогони, щоб виключити пориви мереж та втрати води. В екосистемах, наголошують екологи, великого значення набуває збереження джерел, а також дорослих дерев, які біля таких джерел, як правило, ростуть і притягують потужним корінням воду у верхні шари ґрунту до поверхні землі.

У зв’язку з пожежами, що палали цьогоріч на відкритих просторах практично усіх областей України, значно виросла потреба у воді з малих водойм, розташованих всередині екозон.

Усі згадані проблеми — вагома причина, щоб почати контролювати споживання води. Кожна людина, що має бажання та прагнення, здатна чітко усвідомлювати власну відповідальність за стан навколишнього природного середовища. Вона може розрізняти основні екологічні проблеми та діяти задля їх вирішення, дотримуватися здорового способу життя, раціонально використовувати природні ресурси. Все це дозволяє виробити особливу систему цінностей, орієнтовану на збереження природи та здоров’я людини.

Слід зауважити, що Україна зараз перебуває на стадії визначення реальної вартості ресурсів та вироблення у населення їхнього свідомого і відповідального споживання. Тобто ми поступово створюємо передумови, коли бути неекологічним — невигідно. На жаль, в Україні наразі немає особливих умов для життя у стилі «еко», але можна чудово з цим впоратися і самостійно. Отже, думай глобально — дій локально.


Цікаві факти про використання води:

— за минулі 40 років кількість прісної води на кожну людину у світі зменшилася на 60 %;
— вже зараз кожна восьма людина на планеті не має доступу до безпечної питної води;
— 150 літрів в середньому кожен з нас використовує на щоденні потреби;
— 70 % всієї прісної води йде на виробництво їжі;
— вегетаріанство може зменшити споживання води у світі на 36 %;
— 11,5 л води пішло на виготовлення твого смартфону.


А що можу зробити я?

Спробуйте скористатися простими та цікавими лайфхаками на шляху до більш екологічного використання води.

• Переконайтеся, що всі ваші крани й туалетний бачок справні, добре закриваються і не підтікають. Через те, що кран не до кінця закритий чи має протікання, може втрачатись до 60 літрів води, що потрапляє безпосередньо до стоку щотижня.
• Закривайте крани під час чищення зубів: з чотирьох хвилин, які людина витрачає на чищення зубів, вода використовується насправді лише хвилину — на початку цього процесу та в кінці. Вимикаючи кран під час чищення зубів, ви економите 6 літрів води за хвилину та близько 40 літрів на день.
• Замініть «релакс» у ванні п’ятихвилинним душем, проте й тут слід пам’ятати, що за кожну хвилину, яку ти проводиш у душі, витрачається до 17 літрів води.
• Періть, тільки коли у вас набереться достатньо білизни і речей, щоб завантажити повний барабан пральної машини. Це ж правило стосується й посудомийної машини. Це дозволить вам зекономити до 30 % води.
• Встановіть у квартирі змішувачі з однією ручкою та зливні бачки з подвійною клавішею змиву, які є більш економічними щодо витрат води: при звичайному зливі витрачається 6 літрів води, а в режимі «напівзливу» — всього 3 літри.

Звичайні мийні засоби містять фосфати, які, потрапляючи до водойм, сприяють бурхливому «озелененню» води. Також фосфати не проходять через фільтри і можуть знову потрапляти до нашого будинку через систему центрального водопостачання. Тому слід віддавати перевагу екологічним мийним засобам або мильним горіхам, які нешкідливі і на 98–100 % розкладаються в природних умовах. Використовуйте безфосфатні пральні порошки. На сьогодні норма фосфатів у порошках в Україні становить <5,4 % (22 % — у перерахунку на Р2О5). Читайте склад перед тим, як купувати.

• Небезпечні речовини побутової хімії, які негативно впливають на здоров’я людей і довкілля, це: хлор, фосфати, аніонні поверхнево-активні речовини (а-ПАР), гідрохлорид натрію, нафтові дистиляти, феноли та крезоли, нітробензол, формальдегід та інші речовини. Намагайтесь запобігати їх потраплянню у воду, яку ви використовуєте.
• Мийте автомобіль на спеціалізованих мийках, де застосовують технологію багаторазового використання води.
• Не використовуйте токсичні добрива в саду. На ринку є безліч нешкідливих органічних добрив, які не завдають шкоди довкіллю.

P.S.: Дотримуючись екологічних принципів і починаючи жити екологічно, ми всі разом формуємо нове середовище, нову культуру, новий ринок зі своїм попитом і пропозицією. Все це спонукає до змін у суспільстві і наближає нас до часу, коли ми знову, як колись, будемо жити в гармонії з природою.


Юлія Бойко, еколог «Дніпропетровський завод прокатних валків», експерт PAEU

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!