Новини

Повернутися до переліку новин

ЕКОтехнології Goodyear Oxygene виробляє електричний струм і очищує повітря

Концептуальна шина Goodyear Oxygene отримала технологію, яка покращує якість повітря

Женева, 6 березня 2018 року. Нова концептуальна шина Goodyear, представлена ​​на Женевському міжнародному автосалоні, буквально привносить майбутнє в наше життя. Усередину шини Oxygene конструктори  вживили мох, який буде виробляти електрику, очищувати повітря в містах і допомагати в налаштовуванні з’єднання з інтернетом. Ця концепція є далекоглядним рішенням для більш чистої, комфортної, безпечної й стійкої міської транспортної інфраструктури.

Навіть попри те, що ця шина – суто концептуальний продукт, вона сприймається як абсолютно незвичайна. Концепція, названа Oxygene, має унікальну конструкцію. У боковині шини зростає справжній живий мох! Відкрита конструкція профілю шини й спеціальний дизайн протектора поглинають вологу з поверхні дороги. Цей процес сприяє здійсненню фотосинтезу та у такий спосіб генерації кисню.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), понад 80% людей, що живуть в міських агломераціях, відчувають на собі вплив повітря зі шкідливими домішками, рівень вмісту яких перевищує допустимі норми ВООЗ.

«До 2050 року в містах будуть проживати понад дві третини всього населення нашої планети. Тому потреби в оптимізованих і прорахованих транспортних мережах міст значно зростуть», – сказав Кріс Делейні, президент Goodyear в EMEA. «Більш розумна й екологічна інфраструктура та транспорт матимуть велике значення для вирішення найбільш важливих завдань розвитку міст в майбутньому».

Під час створення концептуальної шини Oxygene інженери Goodyear керувалися принципами економіки замкнутого циклу. Головну увагу було зосереджено на скороченні викидів в атмосферу й втрат енергії. Концепція Oxygene від Goodyear має такі важливі інновації:

Очищення повітря, яким ми дихаємо: Oxygene поглинає вологу з дороги завдяки унікальному протектору та «вдихає» вуглекислий газ з повітря. Мох в боковині трансформує його в кисень за допомогою фотосинтезу. Для прикладу – в м. Париж з його приблизно 2,5 мільйонами автомобілів, це означало б отримання майже 3000 тонн кисню й поглинання більш ніж 4000 тонн двоокису вуглецю на рік.

Переробка зношених шин: Oxygene має непневматичну конструкцію, яка створюється методом 3D-друку гумовим порошком з перероблених шин. Легка амортизувальна конструкція забезпечує тривалу експлуатацію без проколів та інших пошкоджень. Підвищена безпека гарантується відкритою конструкцією шини, яка поліпшує зчеплення з мокрою поверхнею, допомагаючи поглинати воду з протектора.

Виробництво електроенергії на борту: Oxygene накопичує енергію, що генерується під час фотосинтезу, для живлення вбудованої електроніки, зокрема давачів телеметрії, блоку оброблення даних та налаштовуваної світлової смуги на боковині шини. Остання може перемикати кольори, попереджаючи учасників дорожнього руху про маневр вашого автомобіля.

Спілкування зі швидкістю світла: Oxygene використовує систему зв'язку з видимого світла (LiFi) для високопродуктивного мобільного зв'язку. LiFi дає змогу шині під’єднатися до Інтернету, забезпечуючи обмін даними між двома автомобілями (V2V) або машиною й об'єктами інфраструктури (V2I).

«Як і концепції, представлені компанією Goodyear у Женеві в минулому, Oxygene покликана змінювати наше мислення й допомагати розвивати розумну й безпечну транспортну інфраструктуру, – сказав Кріс Делейні. – Вносячи свій вклад в очищення повітря, шина сприяє підвищенню якості життя та здоров'я мешканців міста».

Про Goodyear

Компанія Goodyear — один з найбільших світових виробників шинної продукції. Штат її співробітників становить майже 64 000 осіб. Компанія виробляє свою продукцію на 48 заводах, розташованих в 22 країнах. У двох інноваційних центрах — в Акроні (штат Огайо, США) і Кольмар-Бергу (Люксембург) — розробляються найсучасніші продукти й послуги, які встановлюють високі технологічні та виробничі стандарти галузі. Додаткову інформацію про компанію Goodyear та її продукцію ви можете отримати на сайті http://www.goodyear.com/corporate.

Спеціально для «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!