Новини

Повернутися до переліку новин

Google Nonprofits вже в Україні!

«Найкраща винагорода для винахідника – бачити, як створена тобою технологія несе користь людям…».

Маловідома, але така потрібна програма для неприбуткових громадських організацій  запрацювала в нашій країні.

Команда найбільшого в Україні громадського проєкту моніторингу якості атмосферного повітря EcoCity) отримала грант у розмірі 2500 доларів США для користування сервісом Google Maps. Теперь організація може безкоштовно використовувати мапи Google для візуалізації даних, що надходять від моніторингових станцій по всій території країни.

Усім відомо, що під час хвилі кліматичних катаклізмів у квітні цього року (пожежі у Чорнобильській зоні відчуження, піщані бурі, смоги) надто збільшилась кількість стурбованих громадян, а отже, й відвідувачів веб-сайту EcoCity. Погіршення стану довкілля дедалі частіше привертає увагу громадян до екологічної інформації. Компанія Google має встановлені обмеження на кількість безкоштовних запитів на мапу, а саме 28000 на 1 місяць.

Довідка!

Проєкт EcoCity засновано у червні 2018 року за ініціативи талановитої учнівської молоді м. Івано-Франківська. Ця дитяча ідея моніторингу якості повітря була втілена у життя юними робототехніками за підтримки та допомоги свідомих громадян, соціально відповідального бізнесу міста Івано-Франківська, експертів та науковців. Згодом громадський моніторинг якості повітря EcoCity як соціальний та екологічний проєкт був поширений на всю територію Україну, особливо у міста промислових агломерацій (Кривий Ріг, Запоріжжя, Дніпро, Харків, Маріуполь) з високим рівнем забруднення довкілля. Наразі це єдиний ресурс в Україні, який розвиває громадський моніторинг якості атмосферного повітря не тільки часток дрібнодисперсного пилу РМ10 та РМ2.5, а й токсичних забруднюючих речовин – діоксиду азоту, чадного газу, формальдегіду, аміаку, приземного озону та радіації.

Натепер мережа EcoCity відображає на https://eco-city.org.ua/  403 станції громадського моніторингу якості повітря EcoCity, 260 SaveDnipro, 50 AirPollution та 19 станцій КП “Центр екологічного моніторингу” Дніпропетровської облради. Нашим інформаційним ресурсом вже одночасно користувалось  6000 унікальних користувачів, і динаміка зростання відвідуваності зберігається. При створенні мапи моніторингу (https://eco-city.org.ua/) проєкт свідомо використали сервіси Google Maps, високо оцінюючи їх якість та зручність для користувачів з усієї України.

Безоплатність за інформацію про стан повітря та відкритість цієї інформації для всіх – це ключовий принцип  громадського моніторингу довкілля як в Україні, так і в світі. Будь-хто має право на чисте повітря та на доступ до інформації про чистоту повітря. Як зазначає Олексій Трелевський, куратор громадського моніторингу повітря EcoCity, керівник ГО “Фрі Ардуіно”: “Сьогодні для українців мапа нашого проєкту стала чи не єдиним джерелом оперативної інформації. Громадські діячі, науковці та журналісти попереджали населення міст, використовуючи дані з наших ресурсів. Багато людей з серцево-судинними недугами та хворобами дихальних шляхів (особливо люди, що хворіють на астму та мають хронічні форми захворювань легень) використовують наш сервіс як життєву необхідність для реагування на небезпеку”.

Назбирати $158 за користування сервісами Google Maps, після зафіксованої активності користувачів сайту вдалося завдяки зверненню до екоактивістів, експертів та науковців з усієї України, які відгукнулися на заклик про допомогу. Активні та свідомі люди допомогли втримати на плаву систему громадського моніторингу повітря в Україні. Спільними діями вдається досягати відкритості й оперативного доступу до екологічної інформації, що відповідає завданням Орхуської конвенції 1998 року.

Олександр Карпенко, голова комітету екомоніторингу ПАЕУ вважає, що такий грант є важливою підтримкою та історичним пунктом для українського виміру, коли великий транснаціональний бізнес пішов назустріч громадському сектору України.

А ще важливо, коли громадські ініціативи не декларативно, а діями демонструють соціальну відповідальність перед громадянами.  Справді, чудовий приклад!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!