Новини

Повернутися до переліку новин

Ізраїльські вчені створили унікальний біопластик

Ізраїльські вчені створили унікальний біопластик. Вироби з цього матеріалу більш екологічні, ніж зі звичайного пластика.

Екологи називають біопластик засобом з'єднання з природою, оскільки він кардинально відрізняється від звичайних поліетиленових відходів,  які забруднюють навколишній світ, повідомляє Хроніка.інфо.

Переробка або обмеження у використанні звичного вже нам пластику практично не дають ефекту. Ось чому вчені розробляють все нові й нові види біологічно чистого полімеру, який легко та швидко розкладається в природних умовах, не завдаючи природі ніякої шкоди.

Однак виникає питання, якщо біопластик давно вже винайшли, чому він не приходить на зміну поліетилену, виробленому з нафти? Адже вже не перший рік у світі випускають біорозкладні полімери, наприклад PLA, PBS, отримані з цукрової тростини або кукурудзи.

Річ у тому, що на виробництво цих біополімерів необхідні додаткові посівні площі, добрива, прісна вода, що, в  остаточному підсумку, обертається майже тією ж катастрофою для природи, не кажучи вже про те, що цих ресурсів і так не вистачає на нашій планеті. До того ж, такий біопластик виходить занадто дорогим, через що у нього немає навіть комерційного майбутнього...

ТАУ (університет у Тель-Авіві) вдалося нарешті створити біополімер, який не потребує ні земельних ресурсів, ні прісної води. Отримувати його можна з відходів мікроорганізмів, які харчуються морськими водоростями. Такі відходи легко переробляються в органіку, з якої ізраїльтяни отримали унікальний біорозкладний полімер - полігідроксіалканоат, або скорочено PHA.

Співавторами даного винаходу стали професор Майкл Гозін і доктор Олександр Гольберг.

Будь-який виріб або та ж упаковка з PHA, запевняють вчені, легко розкладається в природі, не завдаючи їй ніякої шкоди. Більш того, для створення самого полігідроксіалканоату не потрібні якісь рослини, а значить — сільгоспугіддя та прісна вода. Це дозволить виробляти порівняно дешевий і ефективний біопластик у будь-якій країні, де є можливість використовувати морські ресурси, тобто водорості.

Поки що вчені ТАУ допрацьовують свій винахід, підбираючи найбільш оптимальні поєднання «водорості-бактерії» з метою зниження собівартості такого біопластику та створення його різних модифікацій, що задовольнять різноманітні потреби  ринку в пластикових виробах і упаковці.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!