Новини

Повернутися до переліку новин

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи підтримав ухвалення в першому читанні змін до Бюджетного кодексу щодо розподілу екологічного податку

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на своєму засіданні розглянув проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розподілу коштів екологічного податку» (№ 9381) та проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розподілу екологічного податку (№ 9381-1).

Законопроектом № 9381 передбачено внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо нового розподілу зарахування екологічного податку, а саме: 20 % екологічного податку - до доходів загального фонду державного бюджету, визначеного пунктом 161 частини другої статті 29 цього Кодексу, та 80 % екологічного податку – до надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів, визначеного пунктом 41 частини першої статті 691 цього Кодексу у тому числі: до обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим – 55 %, бюджетів міст Києва та Севастополя – 80 %.

Комітет зазначає, що у порівняльній таблиці до даного законопроекту зміст положення (норми) чинного законодавства, в які пропонується внести зміни, а саме п. 161 ст. 29 Бюджетного кодексу не відповідає чинній редакції кодексу, оскільки не містить змін внесених Законом «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (№ 2621-VIII від 22.11.2018). Пропозиції законопроекту в частині набрання чинності Закону з 1 січня 2019 року не відповідають статті 27 Бюджетного кодексу України.

Законопроектом № 9381-1 передбачено внесення змін до статей 29, 30, 691 Бюджетного кодексу у частині законодавчо визначеного надходження коштів від сплати екологічного податку до спеціального фонду державного та місцевих бюджетів у співвідношенні 20 і 80 % відповідно та використання цих коштів виключно на природоохоронні заходи.

Комітет щодо проекту Закону № 9381-1 зазначає, що неодноразово порушував питання щодо необхідності відновлення зарахування екологічного податку до спеціального фонду охорони навколишнього природного середовища задля належного забезпечення фінансування природоохоронних заходів, які потребують значних фінансових витрат на здійснення відповідних екологічних програм та ресурсозберігаючих проектів, як це передбачено статтею 47 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища».

За результатами розгляду Комітет рекомендував Комітету з питань бюджету внести на розгляд Верховної Ради пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розподілу екологічного податку реєстраційний № 9381-1.
Також на засіданні Комітету, відповідно до предметів відання, було розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання і протидії незаконному будівництву на прибережних захисних смугах та берегових схилах) (№ 10005).

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, до Кримінального кодексу, Водного кодексу та Земельного кодексу України за метою вдосконалення правового регулювання юридичної відповідальності за самовільне зайняття земельної ділянки, будівництво у межах пляжної зони прибережних захисних смуг та берегових схилів будь-яких споруд, крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних, що обмежують безперешкодний і безоплатний доступ громадянам до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах.

Комітет, підтримуючи в цілому ідею необхідності посилення державного контролю за дотриманням законодавства України у сфері використання земельних ділянок прибережних захисних смуг уздовж морів, морських заток і лиманів та на островах у внутрішніх морських водах, відмітив, що у переліку основних термінів Водного кодексу відсутнє поняття «берегові схили», натомість Кодекс містить лише поняття «берегові смуги».

Тому Комітет зауважив, що недоцільно вносити до Земельного кодексу зміни щодо прибережних захисних смуг, статус і межі встановлення яких внормовані Водним кодексом.

За результатами розгляду Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності врахувати пропозиції Комітету до проекту Закону, викладені у мотивувальній частині рішення.

Окрім того, на засіданні Комітету був розглянутий законопроект про внесення змін до Закону «Про угоди про розподіл продукції» (щодо вдосконалення адміністрування укладення угод про розподіл продукції) (№ 9525).

Під час розгляду було висловлено ряд зауважень і Комітет рекомендував повернути проект Закону на доопрацювання.

Джерело: Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!