Новини

Повернутися до переліку новин

Кращі світові практики і бізнес-моделі екотехнопарків у світі

Один з ефективних методів перероблення сміття у світі є так звані екотехнопарки. Наразі в світі налічується велика кількість інноваційних технопарків, з яких в США функціонують близько 300 одиниць, в Європейському Союзі – понад 200, в Японії – близько 30, в Китаї – 20. У більшості країн спостерігається тенденція до реалізації програм екоінновацій і екоіндустріальних парків в рамках національних стратегій (таких як Корея, Китай і США) складається з поступово розширюються дій, починаючи з пілотних проектів. Так, заплановані або впроваджені екоінноваційні рішення в парках в основному пов'язані з проблемами управління матеріалами, енергії і води, відображені в появі перших п'яти еко-критеріїв.

Концепція більшості проєктів передбачає наявність декількох ліній, на яких будуть сортуватися відходи. Після того як сміття потрапило на дво- або трифазний «гуркіт» він буде автоматично ділитися на органічні відходи (приблизно 35 %) і вторинну сировину (25 %). Спеціальними оптичними сепараторами буде здійснюватися перебирання вторинної сировини. З вторинних матеріалів на лініях будуть відбирати скло, папір, метали, пластикові пляшки і полімери. Органічні відходи будуть складуватися в окремому бункері, а потім перевозитися в цех закритого компостування для перегнивання протягом 21 дня. Відходи будуть дробитися, а компост – змішуватися з землею для отримання родючого ґрунту. Як працюють екотехнопарки розглянемо на прикладі екотехнопарку в Люнені.

Екотехнопарк в Люнені, Німеччина, розташований на 230 гектарах території колишнього великого комбінату алюмінію, чий млин використовується компанією досі. Цей технопарк належить німецькій компанії Remondis, яка займається переробкою відходів, управлінням водними ресурсами, а також промисловими і комунальними послугами. Компанія Remondis представлена в 34 країнах, на її підприємствах трудяться 33 тисячі людей. Є три основних дочірніх підприємства та 800 філій по всьому світу. Компанія по своїй діяльності займає 4-5 місце в світі.

У екотехнопарку є власна водонапірна вежа, пожежна служба, яка також виконує роботу і в місті Люнен. В екотехнопарк щорічно надходить близько 60 тисяч тонн металу, який сортується і подрібнюється, в результаті чого виходить 6 тисяч тонн чистого продукту, який металургійні підприємства отримують назад. Інертні маси залишків переробки змішуються зі золою і загортаються на міському полігоні.

Також в технопарк з електростанцій, які діють на бурому вугіллі, щорічно привозиться близько 350 тисяч тонн гіпсу, який підлягає обробці. Через кілька років такі електростанції планують закрити. Оброблений гіпс використовується для будівельної суміші, в'яжучих матеріалів, добрив, бетону, навіть в стоматологічній медицині.

На території екотехнопарку ведеться утилізація померлих хворих тварин з фермерських господарств, залишків м'яса. Матеріал очищається, стерилізується, при цьому в процесі переробки відокремлюються жири на виробництво біодизеля. Подрібнена маса відправляється на сміттєспалювальний завод. Сюди поставляється близько 62 тисяч тонн такого матеріалу в рік. Завод екотехнопарку формує компост з урахуванням побажань жителів міста і фермерів. На новій лінії, на якій використано новітнє обладнання, обробляють 75 тисяч тонн біовідходів. Завдяки цим роботам відділяється паливо для електростанцій, які працюють на біомасі. Нова лінія дозволяє з біомас виділяти біодизель, який буде продаватися в Нідерланди та Францію.

Також проводиться переробка хімічних відходів, в результаті якої виробляються речовини, що застосовуються для очищення стічних вод і як біла фарба-пігмент при виробництві високоякісної гладкого паперу. Тут же проводиться перевантаження, сортування небезпечних медичних відходів різних класів під спалювання і переробку. У технопарк щорічно надходить 154 тис тонн дерева, в подальшому реалізованого для ДСП, а тріска від нього вирушає на електростанцію і забезпечує енергією 53 тисячі квартир і домогосподарств.

Щодня регенеруючи 120 тисяч тонн сировини з відходів, при цьому екотехнопарк економить первинні природні ресурси. Металобрухт, макулатуру та електроприлади переробляють, зберігаючи дерево, метали і так далі. Щорічно проводять навчання для різних категорій громадян. Цією діяльністю екотехнопарк сприяє збереженню 480 тисяч тонн діоксиду вуглецю на рік, скорочення емісій. 

В екотехнопарку великі і малі побутові прилади проходять стадії подрібнення і сортування, потім переробку, полімери очищаються і подрібнюються, тут створюються компости для сільського господарства, екологічно чистий дизель. У технопарк щодня надходить 1 тисячу телевізорів і 1,2 тисячі холодильників, які сортуються, подрібнюються, розділяється на пластик, метал і навіть дорогоцінні метали.

Бізнес-модель відображає хорошу екологічну практику, оскільки всі отримані відходи переробляються з метою забезпечення максимально можливого рівня відновлення відходів, які перероблялися, переробляються або будуть перероблятися на паливо, отримане з відходів. Це означає, що компанії не потрібно застосовувати додаткові збори з податку на звалища, оскільки бізнес-модель орієнтована на досягнення максимального відходу від звалищ.

Джерело: прес-служба Ecobusiness Group
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!