Новини

Повернутися до переліку новин

Круглий стіл щодо реформування державного екологічного контролю

За ініціативи народного депутата Олександра Маріковського 30.07.2020 в режимі відеоконференції відбувся круглий стіл щодо реформування державного екологічного контролю, зокрема щодо обговорення проєктів Законів:

— Про державний екологічний контроль (реєстр. № 3091 від 19.02.2020);

— Про державний екологічний контроль (реєстр. № 3091-1 від 05.03.2020);

— Про основні засади проведення позапланових заходів контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища (реєстр. № 3417 від 30.04.2020).

До дискусії були залучені перші посадові особи профільних органів державної влади, серед яких: Роман Шахматенко, Андрій Мальований, Роман Опімах;  представники бізнес-асоціацій (АСС, ЕВА, АГКУ, інші) та громадських організацій.

Позиція Професійної асоціації екологів України щодо вказаних проєктів була озвучена віцепрезидентом ПАЕУ Людмилою Хоміч.

Всі учасники дискусії визнають необхідність реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Водночас, залучені стейкхолдери з боку бізнес-асоціацій та окремих громадських асоціацій звертають увагу та застерігають щодо відсутності належних інструментів, необхідних для реформування контролюючого органу, порушення балансу в інтересах держава-бізнес.

Зокрема, це:

  • не врегулювано чіткий та прозорий  порядок, спосіб, документальне оформлення та підстави для здійснення посадовими особами контролюючого органу заходів державного екологічного контролю (в. т.ч. перевірок, рейдів, патрулювання, реагування на виклики);
  • необхідність інтеграції автоматизованої системи «Екологічний контроль» з уже існуючим інспекційним порталом;
  • неадекватність розміру штрафних санкцій за недопуск до перевірки та відсутність дзеркальних санкцій для контролюючого органу у разі порушення порядку здійснення заходів державного контролю;
  • непрозора система прийняття рішень про призупинення діяльності підприємств.

За результатами обговорення паном Олександром запрошено учасників круглого столу до подальшого діалогу у складі робочої групи Міністерства довкілля та захисту природних ресурсів щодо реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, та доопрацювання проєкту Закону «Про державний екологічний контроль» № 3091 від 19.02.2020 року.

ПАЕУ виказує свою повагу та вдячність пану Олександру, іншим учасникам дискусії за можливість долучитися до діалогу, та висловлює готовність долучитися до робочої групи та надати пропозиції по законопроєкту № 3091 від 19.02.2020.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!