Новини

Повернутися до переліку новин

Маски і рукавички - нова екологічна загроза Швейцарії?

Їх користь незаперечна. Але як утилізувати використані маски і рукавички? Вже зараз на вулицях в цілому чистим і акуратним Швейцарії можна бачити валяються маски і гумові рукавички. Люди не знають поки, як їх правильно утилізувати, а влада не розуміє, як системно боротися з цим новим джерелом забруднення навколишнього середовища?

Починаючи з 6 червня 2020 року в Швейцарії всі пасажири громадського транспорту зобов'язані носити маску, а 12 жовтня обов'язок носити маску при знаходженні на території загальнодоступних громадських будівель і приміщень (вокзали, церкви, магазини) ввів і кантон Берн, один з найбільших регіонів країни.

Кожна маска складається з трьох елементів: захисної «тканини», металевого дроту, яка затискається на носі і допомагає зберігати стійкість маски, і лямок з прогумованого матеріалу, чіпляються за вуха. Ясно, що ці матеріали (тканина, залізо, гума) не можуть бути перероблені і утилізовані в одному і тому ж місці і одним і тим же способом.

Захисна частина маски виготовлена ​​власне не з тканини, а з поліпропілену, тобто пластику. Що стосується рукавичок, то вони в кращому випадку зроблені з натурального латексу. У гіршому випадку вони також зроблені з пластика і створюють ті ж проблеми, що і маски. А саме: термін їх природного розкладання, при попаданні в природу, може досягати століть. І ось вже як кілька місяців екологічні асоціації Європи б'ють на сполох.

Серед них організація Operation Clean Sea, створена водолазом Лораном Ломбардом (Laurent Lombard). На своїй сторінці в мережі Facebook ця організація регулярно публікує приклади шкоди, що завдається навколишньому середовищу вірусної пандемією. В кінці лютого 2020 року інша така організація, Oceans Asia, опублікувала шокуючі фотографії пляжів недалеко від Гонконгу, засмічених використаними масками. Не уникло цієї долі і Женевське озеро, з берегів і вод якого добровольці постійно вивуджують сотні викинутих масок і рукавичок.

Екологічна бомба

Маски і рукавички, не тільки, розкладаючись, виділяють токсичні речовини, але ще і є небезпечними для тварин. Дельфіни і морські черепахи, наприклад, можуть переплутати плаваючі рукавички, наприклад, з медузами. З'ївши таку «гумову медузу», вони прирікають себе на вірну загибель. Заплутавшись в масках, вони можуть просто задихнутися. Нарешті, при розкладанні масок і рукавичок утворюються мікроскопічні частинки пластику. У море його поглинає риба, в результаті пластик виявляється в наших тарілках. На суші мікро-пластик забруднює в грунтові води і потрапляє в нашу питну воду.

У листі до Еммануелю Макрона Ерік Поже (Eric Pauget), депутат від французького департаменту Приморські Альпи (Alpes-Maritimes, регіон Лазурного берега, столиця - місто Ніцца), закликав президента Франції активізувати боротьбу з цією напастю. «Розкладаючись 450 років, (маски і рукавички) стають для нашої планети справжньою екологічною бомбою уповільненої дії».

Які є рішення цієї проблеми?

Пошук способів утилізації масок і рукавичок ведеться зараз дуже активно. Адже утилізація масок складна перш за все з логістичної точки зору: новий коронавірус може виживати на поверхні пластика до трьох днів, відповідних громадських пунктів збору рукавичок і масок в Швейцарії поки немає, а їх трьоххкомпонентна структура (метал, матерія, гума), ще більш ускладнює проблему.

Французька компанія Plaxtil розробила нову технологію. Для початку вона поміщає старі маски в карантин, потім їх вручну подрібнюють, дезінфікують ультрафіолетовим світлом і змішують зі спеціальною сполучною речовиною. Отримана свого роду «паста» використовується потім для виготовлення методом штампування невеликих речей повсякденного вжитку.

Однак зрозуміло, що по-справжньому системним рішенням проблеми стала б розробка масок, здатних біологічно руйнуватися. Бельгійська стартап-компанія CUVCOV вже розробила відповідні технології. На основі мікрофібри, отриманої з перероблених матеріалів, компанія виробляє зараз багаторазові маски. Крім того, компанія не тільки продає такі маски, але і роздає їх тим, хто в них реально потребує.

А що Швейцарія?

Тут роль першопрохідника взяла на себе молода компанія HMCARE, що виникла в бізнес-середовищі, в центрі якого знаходиться Вища технологічна школа Лозанни EPFL. Компанія розробила захисну маску, матеріали якої на 99% складаються з біомаси. Ця продукція, повністю здатна до біоутилізації прозора захисна маска під назвою HelloMask, повинна стати доступною на ринку вже в 2021 році.

Експерти UCL комплексно проаналізували ступінь загального впливу на навколишнє середовище процесів виробництва, використання та утилізації одноразових, багаторазових і багаторазових масок. Їх висновок: менший вплив на екологію надають багаторазові маски без вбудованих фільтрів, що вимагають машинної дезінфекції.

У Швейцарії Федеральне Відомство охорони здоров'я (BAG) розміщує на своєму сайті постійно оновлюваний список типів масок і рукавичок, рекомендованих до застосування. Що стосується тканинних захисних масок, то вони повинні мати лейбл Community mask. Тільки таке маркування гарантує, що при їх виробництві було гарантовано виконання певних умов і норм.

Джерело: swissinfo.ch

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!