Новини

Повернутися до переліку новин

Міндовкілля разом із громадськістю розпочинає процес створення Національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів

Створення такого реєстру передбачено Протоколом про реєстри викидів та перенесення забруднювачів. Цей Протокол до Орхуської конвенції Україна ратифікувала ще у 2016 році.

Згідно зі статтею 13 документа, кожна держава – учасниця має забезпечити участь громадськості у розробці її національного реєстру. Тож Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський провів першу робочу зустріч із представниками громадськості щодо створення українського реєстру.

«Міндовкілля підготувало та оприлюднило законопроєкт «Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів». Його основна ідея-створити якісні рамки обміну інформацією. Аби у фіналі отримати максимально збалансований документ, ми продовжили терміни обговорення. Тож чекаємо на ваші пропозиції. Переконаний, Реєстр має стати дієвим інструментом доступу кожного до інформації про стан довкілля, а також участі громадськості у прийнятті управлінських рішень», - відзначив Роман Абрамовський.

Державі такий реєстр дозволить:

  • відслідковувати викиди і перенесення забруднювачів у часі і просторі;
  • аналізувати зменшення викидів і встановлювати пріоритети у скороченні та ліквідації потенційно шкідливих викидів;
  • приймати ефективні рішення з питань запобігання та зменшення промислового забруднення.

Міністр закликав усіх стейкхолдерів долучитися до роботи та надати своє бачення щодо функціоналу реєстру, кількості та видів даних, які він має відображати, параметрів пошукової системи тощо. Пропозиції упродовж тижня чекатимемо на електронну адресу rvpz@mepr.gov.ua.

Реєстр викидів та перенесення забруднювачів буде створений на базі ЕкоСистеми.

«Впроваджуючи ЕкоСистему, ми прагнули створити комфортне онлайн середовище співіснування трьох стейкхолдерів – громадськості, бізнесу та влади. Ми хочемо, щоб ЕкоСистема стала єдиною точкою введення інформації, отримання адміністративних послуг та оприлюднення відкритих даних. На сьогодні на вебпорталі онлайн доступні 7 адміністративних послуг. Відкрито 44 реєстри, до кінця року їх буде вже більше 80-ти. Загалом підрахували, що для громадян та активістів необхідно відкрити не менше 172 реєстрів», - відзначив Заступник Міністра (CDTO) Руслан Стрілець.

Джерело: mepr.gov.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!