Новини

Повернутися до переліку новин

Національний банк України розпочав вибудовувати майбутній ландшафт «зеленого» фінансування в Україні

Чи може фінансовий регулятор бути «зеленим»? Ще й як може. У цьому впевнений Кирило Шевченко, Голова Національного Банку України. На своїй офіційній сторінці у Фейсбук він пише, що Національний банк України вже розпочав вибудовувати майбутній ландшафт «зеленого» фінансування в Україні, починаючи з регуляторних правил та стандартів, створення з нуля термінології зеленого фінансування.

Заплановано адаптувати кращі практики ESG в культуру комерційних банків, що передбачає, наприклад, уведення рекомендацій для керівників фінансових установ щодо зміни підходів до оцінки ризиків, зважаючи на екологічні критерії.

Планується також запровадження сучасної оцінки соціальних та екологічних ризиків позичальників в банках. Фінансові регулятори в цілому світі приділяють все більше уваги проблемам збереження довкілля та намагаються брати участь у поліпшенні екологічного стану в світі на своєму рівні.

Що можуть робити фінансові установи? Кожне з відомств обирає свій варіант.

Світова практика у сфері зеленого фінансування:

  • Лондонська фондова біржа, до прикладу, вимагає від емітентів розкривати повну інформацію про вплив на довкілля від діяльності того чи іншого емітента, і, якщо ця інформація не надається, емітент має пояснити, чому.
  • Центральний банк Нідерландів підрахував, що у голландських фінансових установах загальні ризики, пов'язані з довкіллям, складають більше 800 млрд євро, тому він рекомендував своїм підопічним розкривати потенційні екологічні ризики від своїх проєктів.
  • За даними видання The Guardian, після Паризької угоди 2016 року все більше інвестиційних банків вводять обмеження щодо роботи з бізнесом, пов'язаним із видобуванням (вугілля, руди, сталі, природного газу чи нафти), та запроваджують програми підтримки «зелених» проєктів.
  • Банк Англії в 2019 році запровадив структуру та інструменти для оцінки фінансових наслідків від змін клімату та на регулярній основі збирає звіти від різних секторів економіки для подальшого розвитку й надання консультацій.
  • Європейський центральний банк у травні 2020 року випустив інструкцію кліматичних та екологічних ризиків для фінансових установ, тим самим визначив основні індикатори кліматичних ризиків для банківської системи Євросоюзу.

Джерело: www.facebook.com/KyryloShevchenkoCEO/

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!