Новини

Повернутися до переліку новин

Neste планує використовувати пластмасові відходи як сировину для виробництва палива

Провідний світовий виробник поновлюваного дизельного палива Neste вивчає можливості використання пластмасових відходів як сировини для переробки на органічне паливо в майбутньому. Мета проекту – вже в 2019 році розпочати роботу над пробним виробництвом у промислових масштабах. Мета ж всієї компанії полягає в тому, щоб до 2030 року досягти щорічного обсягу переробки пластмасових відходів у розмірі мільйона тонн.

«Neste займає друге місце серед найбільш екологічно відповідальних підприємств у світі; вже зараз ми є найбільшим світовим виробником поновлюваного дизельного палива, використовуючи у виробництві відходи і залишки. Наша мета – стати лідером в області низьковуглецевої переробки і підтримати створення економіки замкненого циклу, або циркулярної економіки, завдяки впровадженню інноваційних рішень у сфері переробки пластмасових відходів», - зазначає Матті Лехмус (Matti Lehmus), віце-президент Neste з питань бізнесу в області нафтопродуктів

«Завдяки ґрунтовній базі знань у сфері дослідження сировини і первинної обробки ми перебуваємо на унікальних стартових позиціях у процесі переробки пластмасових відходів в органічне паливо. Одночасно наша мета – створити рішення, яке підтримало б загальносвітові прагнення скоротити кількість пластмасових відходів», – додає Лехмус

Використання пластмасових відходів як сировини сприяє ефективному витрачанню матеріалів, зменшує залежність від нафти, а також вуглецевий слід, тобто викиди в перерахунку на CO2 (carbon footprint)

Читайте також: Вчені створили дивовижний мінерал, який може врятувати світ від забруднення вуглекислим газом

В Європі кінцеві споживачі щорічно створюють близько 27 млн тонн пластмасових відходів. Лише близько третини цієї кількості на сьогодні збирають із метою переробки

У січні 2018 року Євросоюз опублікував стратегію щодо обороту пластмаси в економіці. Одна з її цілей – до 2030 року збільшити переробку пластмаси і повторне використання пластмасової тари. Сукупність правових актів ЄС щодо відходів передбачає зміну мети переробки - переробка пластмасової тари має бути підвищена до 50% від її кількості в 2025 році і до 55% - в 2030-му.

«Щоб досягти амбітних цілей Євросоюзу з переробки пластмаси, до правил ЄС потрібно включити як хімічну, так і механічну переробку», – вважає Матті Лехмус.

Під хімічною переробкою йдеться про використання пластмасових відходів як сировини в переробці і нафтохімії, в результаті чого вони перетворюються в такі кінцеві продукти, як паливо, хімікалії і нові пластмасові вироби. Хімічна переробка може створити нові способи перероблення пластмасових відходів, доповнюючи традиційні механічні методи, завдяки чому з'являться високоякісні кінцеві продукти.

Щоб виробництво продукції з пластмасових відходів досягло промислових масштабів, необхідний розвиток технологій, а також певний цикл дій, які узгоджуються з цінностями компанії. Для пришвидшення цього процесу Neste шукає партнерів з цінностями, аналогічними тим, яких вони дотримуються протягом усього циклу діяльності. Ці партнери дуже різні - від інноваційних та екологічно відповідальних утилізаторів відходів і до розробників різноманітних технологій.

Читайте також: ІKEA планує відмовитися від одноразового пластику

Neste не тільки шукає способи використовувати пластмасові відходи як сировину, а й допомагає виробникам пластмас і підприємствам, які споживають пластмасу, зменшити залежність від нафти та скоротити викиди, що спричиняють зміни клімату, пропонуючи виготовлення пластмасових виробів із сировини біологічного походження, в тому числі жировмісних відходів і масел. Восени 2018 року Neste і IKEA почнуть в комерційному обсязі випускати поліпропілен із біологічної сировини, що не містить викопних речовин. Вперше в світі поліпропілен біологічного походження буде виготовлятися в промисловому масштабі.

Для довідки:
Neste - провідне фінське підприємство з переробки нафти і поновлюваних ресурсів, світовий лідер з торгівлі альтернативним дизельним пальним з виробничою потужністю понад 2 млн тонн пального на рік. У 2017 році підприємство посіло друге місце в світовому індексі довгостроковості Dow Jones. Доходи Neste в 2017 році склали 13 млрд євро. Акції підприємства котируються на біржі Фінляндії.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» за матеріалами www.baltic-course.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!