Новини

Повернутися до переліку новин

Обласні державні адміністрації отримали можливість без втручання Мінприроди вирішувати проблеми із застарілими пестицидами та закинутими хімсховищами

Нагадаємо, 20 лютого 2019 року набула постанова Кабінету Міністрів України  № 1212 про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією, яка дозволяє вивозити пестициди за кордон для екологічно безпечної утилізації чи здійснювати таку утилізацію в Україні за наявності необхідних потужностей.

За словами Міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака, Уряд не лише підтримав Мінприроди, але й допоміг привести нормативно-правові акти, що регулюють цю сферу, у відповідність до міжнародних вимог, зокрема Базельської конвенції.

«Це важливе і довгоочікуване рішення Уряду. Ми нарешті зможемо очистити країну від цієї отрути. На жаль, поки що у нас немає необхідних потужностей для утилізації пестицидів та агрохімікатів, але навряд чи  люди, які п’ють воду з криниць або вирощують їжу неподалік закинутих хімічних сховищ, готові далі очікувати на появу виключно національного утилізатора. Для них головне – прибрати отруту. Тип паче, що ми не один рік жили в цьому очікуванні», - пояснив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

При цьому він зазначив, що відтепер обласні державні адміністрації мають можливість без втручання Мінприроди вирішувати проблеми із застарілими пестицидами та агрохіміками,  а також визначати, де  найбільш вигідно здійснювати утилізацію цих речовин.

«Обрання підрядників із ліцензіями на збір, зберігання та перевезення пестицидів, фінансування цих заходів -  відтепер це прерогатива ОДА. Прошу активізуватися керівників областей, де є невирішені питання щодо утилізації застарілих та непридатних пестицидів і до кінця весни провести необхідні тендерні закупівлі, щоб отримати можливість оперативно  вивезти ці речовини на утилізацію. Саме від вас залежить, наскільки швидко будуть видалені отрутохімікати з ваших територій», - сказав Остап Семерак.

В Україні ще з часів колишнього СРСР за різними даними  накопичилося  від 8 до 10 тис. тон непридатних для використання та заборонених до застосування пестицидів. В Україні було лише одне підприємство, яке б могло здійснювати утилізацію таких відходів, проте його зупинка  автоматично завела країну в колапс. Через законодавчі колізії до цього часу була заблокована можливість утилізувати пестициди за кордоном.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами menr.gov.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!