Новини

Повернутися до переліку новин

Обмеження вмісту свинцю у лакофарбових матеріалах: проведено публічні громадські обговорення

Чи знаєте ви, що найбільш небезпечними для здоров’я людини можуть бути саме жовті, помаранчеві та червоні фарби? Така продукція на ринку вражає різноманіттям відтінків. Однак, яскраві та блискучі, вони становлять потенційну небезпеку для здоров’я людини. Адже для створення насиченої палітри виробники нерідко використовують свинець у якості пігменту. Для того, щоб фарби, лаки й емалі швидше висихали, до сировини додають розчини сполук свинцю.

Щоб обмежити вміст свинцю у лакофарбових матеріалах, Міндовкілля разом експертами ГС «Асоціація українських виробників лакофарбової промисловості» розробило проєкт відповідного Технічного регламенту.

«Ми хочемо перейти на цивілізовану модель контролю якості продукції. Нажаль, не у всіх сьогодні є соціальна відповідальність та не кожен розуміє потенційну небезпеку свинцю для здоров’я дітей і кожного з нас. Нерідко при виборі лакофарбових матеріалів на перше місце стає фінансовий показник, без врахування питань безпеки. Тож у даному випадку вкрай потрібне якісне правове регулювання і наявність санкцій за недотримання вимог», – наголосив заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Руслан Стрілець під час публічних громадських обговорень.

Як відзначила директорка Департаменту з питань поводження з відходами та екологічної безпеки Міндовкілля Олена Колтик, за різними оцінками близько 20-30% українських виробників ще й досі використовують свинець для виготовлення ЛФМ. Частка не суттєва, якщо не враховувати вплив свинцю на здоров’я людей та довкілля.

Розроблений Міндовкіллям Технічний регламент передбачає обмеження вмісту свинцю у нелеткій частині ЛФМ до рівня не більше 90 ppm. Цей рівень є безпечним для здоров’я людини, відповідає найкращим відомим світовим стандартам та обумовлений сучасним станом розвитку технології ЛФМ. Таке регулювання дозволить поступово припинити в Україні виробництво, імпорт, продаж та використання свинець-вмісних ЛФМ і сировинних компонентів. А отже мінімізувати ризики негативного впливу цього токсичного елемента на здоров’я людей та довкілля.

Крім того, документ встановлює вимогу маркування продукції, а також визначає Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів органом державного ринкового нагляду.

З проєктом Технічного регламенту можна ознайомитися за посланням: /news/36424.html

Міндовкілля вже отримало пропозиції до документу від інших центральних органів виконавчої влади. Після доопрацювання остання редакція проєкту Технічного регламенту буде оприлюднена.

Джерело: https://mepr.gov.ua/news/36701.html

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!