Новини

Повернутися до переліку новин

Остап Семерак: «Менше, ніж за рік в Україні розпочато близько 1,5 тисяч процедур ОВД»

Україна лідирує серед країн Східного партнерства у процесі запровадження процедури оцінки впливу на довкілля, яка понад два десятиліття успішно застосовується в країнах Європейського Союзу і дозволяє прораховувати екологічні ризики ще до початку запланованої діяльності. Про це під час  радіоефіру сказав Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. 

«Закон «Про оцінку впливу на довкілля почав працювати у грудні минулого року. Зараз ми маємо діючий механізм із відкритим і прозором  Єдиним реєстром. На засіданні в Люксембурзі (Друга Міністерська зустріч країн Східного партнерства) мої колеги – міністри з країн  ЄС, відзначили, що механізм, який працює в Україні, як приклад може бути поширений в інших країнах», - розповів Остап Семерак. 

Він нагадав, що оцінка впливу на довкілля зобов’язує cуб’єкта господарювання пройти процедуру із залучення громадськості та науковців, щоб  отримати висновки щодо майбутньої планової діяльності.

«Сьогодні в Єдиному реєстрі ОВД зареєстровано майже 1,5 тисячі справ. Майже скільки процедур за рік розпочинають у Польщі. Тобто ми на правильному шляху», - резюмував Міністр екології. 

Нагадаємо, 18 грудня 2017 року набрав чинності Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», який запровадив в Україні європейську модель екологічної оцінки відповідно до вимог Директиви 2011/92/ЄС та забезпечив виконання міжнародних зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Договору про Енергетичне Співтовариство, природоохоронних угод ЄЕК ООН тощо.

Він також дозволяє громадськості на ранніх стадіях брати участь в обговоренні планованої діяльності шляхом формування переліку питань, які будуть досліджуватися під час ОВД, впливати на вибір альтернативного місця здійснення планованої діяльності, а також на впровадження заходів, які зменшуватимуть вплив такої діяльності на довкілля.

Вся процедура ОВД здійснюється через Єдиний реєстр. При Мінприроди також працює телефонна «гаряча лінія» з отримання додаткових консультацій щодо практичного функціонування ОВД.

Також в Україні запрацював перший екологічний бот SaveEcoBot, який агрегує низку екологічних даних, зокрема, дані з Єдиного реєстру ОВД.  Користування екоботом є безкоштовним.

Джерело: Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!