Новини

Повернутися до переліку новин

Остап Семерак: «Уряд ухвалив ще одне рішення на користь лібералізації ринку надрокористування»

7 листопада Уряд ухвалив новий порядок розпорядження геологічною інформацією, який передбачає повне оцифрування усієї наявної в Україні геологічної інформації та створення єдиного загальнодоступного каталогу відомостей про неї. Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

За словами міністра, ці нововведення було розроблено у рамках другого пакету законодавчих змін для сфери надрокористування. Вони передбачають зменшення регуляторного навантаження на суб’єктів господарювання при розпорядженні геологічною інформацією та спрощення доступу до неї потенційних інвесторів.

«Ми отримували багато нарікань від потенційних інвесторів і тих, хто працює в цій сфері щодо розпорошеності та невпорядкованості геологічних даних, а також відсутності доступу до них. Сьогодні Уряд зробив важливий крок для ухвалення у майбутньому відповідних ефективних управлінських рішень і подальшої лібералізації правовідносин у цій сфері загалом», - пояснив Остап Семерак.

Передбачається, що Держателем каталогу є Держгеонадра, а його адміністратором – підприємство  «Геоінформ України», яке матиме виключні повноваження та відповідальність щодо оцифрування геологічної інформації.

До каталогу будуть передаватися та вноситися такі відомості про геологічну інформацію як її вид (вторинна чи первинна), інформація про власника геологічної інформації, місце проведення робіт або місцезнаходження родовищ корисних копалин, інформація про створення, придбання, передачу права власності на геологічну інформацію або надання права користування  нею.

При цьому  Остап Семерак уточнив, що розпорядження геологічною інформацією, яка має статус «обмеженого доступу» або підпадає під ЗУ «Про доступ до державної таємниці», буде здійснюватися  відповідно до діючого законодавства, так як і відносини з контрагентами, на яких поширюється дія Закону України «Про санкції». 

Нагадаємо, у червні 2018 року Уряд ухвалив ініційований Мінприроди перший пакет змін щодо спрощення ведення бізнесу та стимулювання інвестицій у галузь надрокористування в Україні.

Серед головних змін, запропонованих Урядом, - скасування «апробації» при отриманні дозволу на користування нафтогазоносними надрами, запровадження із 2019 року системи електронної подачі документів для його отримання, скасування плати за продовження строку дії дозволу (для нафтогазоносних надр), врегулювання питання щодо сплати вартості геологічної інформації (тепер виключно при наданні дозволу).

Також, впроваджено експериментальний проект проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами шляхом електронних торгів (прозорий механізм продажу на он-лайн аукціонах в режимі реального часу для необмеженого кола осіб) та адаптовано Національну Класифікацію запасів і ресурсів корисних копалин державного фонду надр України до Рамкової класифікації викопних енергетичних і мінеральних запасів і ресурсів (РКООН-2009)

Нагадаємо, раніше Мінприроди ініціювало створення Робочої групи  з питань реформування відносин у сфері надрокористування, до складу якої увійшли представники профільних міністерств, бізнесу, іноземних представництв, науковці та екологічна громадськість.

Джерело: Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!