Новини

Повернутися до переліку новин

Переналаштування бізнесу на «зелені» рейки: без дієвої участі держави малий та середній бізнес не зможе обійтися

Green Deal в Європейському Союзі кинула виклик всім підприємствам, які хоч якось негативно впливають на довкілля, в тому числі й агросектору України, який бажає експортувати свої продукти до країн ЄС.

А які саме впливи на експорт та наслідки для сільського господарства України? – це питання обговорили минулого тижня під час Міжнародного форуму AGROGREENDEAL-2021.

Зокрема, Ольга Трофімцева, в.о. міністра аграрної політики та продовольства України (2019), експерт в галузі АПК, зазначила: «Однією з дилем Green Deal є необхідність утримувати баланс між економічним та екологічним. Це стосується не тільки Європи, а загалом тієї ситуації, яку висвітлили антиковідні заходи. ЄС вже декілька років поспіль посідає друге місце в регіональній структурі регіонів, куди Україна найбільше експортує продукції агропромислового комплексу. У 2020 році цей показник дещо скоротився в порівнянні з 2019 роком. Тим не менш ми експортували туди продукції на 6,7 мільярда доларів США. Проте потрібно поглянути, що саме ми туди експортуємо. Якщо говорити про органіку, то ми експортуємо не готову продукцію, а корми. Так відбувається тому, що це вже багаторічна політика ЄС, яка підтримує не просто органічне, а локальне плюс органічне. Тому в Європейському Союзі споживача виховали так, що він дедалі більш критично звертає увагу на походження цього товару. Теперішні споживачі, незважаючи на напис «Органічно», піддають критиці країну походження та ставлять питання, чи справді це так.

В Україні, щоб здійснити всі ті заходи, які необхідно буде запровадити в рамках Green Deal, до прикладу в підгалузі тваринництва, щоб воно стало як мінімум кліматично нейтральним, потрібно буде вкласти дуже значні кошти. Великі компанії, в принципі, можуть собі це дозволити, а ось маленькі та середні під великим питанням. Адже, навіть якщо вони знайдуть у себе ці кошти чи їм виділять на модернізацію, щоб відповідати стандартам ЄС та мати змогу й далі експортувати туди продукцію, то чи не вплине це на кінцеву вартість настільки, що компанія вже не зможе бути конкурентоспроможною ні в Україні, ні в ЄС?

Відповідно до великого дослідження щодо розрахунків потенційного впливу Green Deal на країни, з якими ЄС торгує, то за всіх сценаріїв, які там прораховувались та моделювалися, Україна й Туреччина, як країни, які пов’язані з ЄС угодами про зону вільної торгівлі, постраждають у першу чергу і будуть мати негативний ефект з точки зору імплементації цієї Green Deal в ЄС.

Проте цю угоду не потрібно сприймати як загрозу. Я закликаю продовольчий та аграрний бізнес більш активно брати участь в перемовинах щодо перегляду угоди про зону вільної торгівлі з ЄС і окремі умови, і окремі додатки, а також відстоювати та лобіювати свої права разом з українським урядом. Але будемо чесними, в Україні екологічна ситуація не настільки належна, щоб ми її ігнорували. Можливо, ця зелена угода, угода про асоціацію та вимоги, які будуть висуватися до нас в рамках зеленої угоди, стануть для нас поштовхом, щоб системно та серйозно щось робити у цьому напрямку, а не просто говорити про це якісь загальні речі.

Це стосується і питань відновлювальної енергетики в сільському господарстві, і питань родючості ґрунтів та ін. Наші науковці стверджують, що дуже часто через неконтрольоване або необґрунтоване внесення комплексних добрив та неорганічних добрив у ґрунти призводить до серйозного їх окислення. До прикладу, у Кіровоградській області ситуація з кислими ґрунтами вже критична. Тому витрачати гроші на вирішення цього питання доведеться і державі, і бізнесу.

Ми повинні розуміти, що має бути переналаштування бізнесу на «зелені» рейки, але без допомоги держави малий та середній бізнес не зможе обійтися. Це стосується не тільки грошової допомоги, а й банальної освіченості в певних питаннях, як ліпше щось зробити. Адже при переході ми повинні залишатися конкурентоспроможними. Тому якщо ми зараз втратимо зв’язок з реальністю та баланс між економічним та екологічним, то є дуже велике побоювання, щоб ми не втратили через 3-5 років більше, ніж отримаємо».

Джерело: прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!