Новини

Повернутися до переліку новин

Першочергові кроки задля адаптації діяльності ДЕІ у відбудовний період

З перших днів повномасштабної війни в Україні державні екологічні інспектори на своєму фронті 24/7 - документують та обраховують збитки від дій окупантів.

Оперативним штабом при Держекоінспекції вже сформований реєстр збитків, у якому зафіксовані 172 випадки екоциду. Матеріали будуть покладені у загальний кошик збитків від агресії росії, який формує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України для підготовки позову у Міжнародний суд ООН.

«Однак, на цьому не зупиняємось. Нам треба посилити роботу державних інспекторів зараз та вже думати про адаптацію діяльності ДЕІ у відбудовний період. Змінювати підходи та переглянути методологію держекоконтролю, переходячи з принципів «гасіння пожеж» на прогнозованість та  системність», - повідомив на своїй сторінці у Фейсбук Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Міністр поставив керівнику ДЕІ низку першочергових завдань:

  • Продовжити роботу з розроблення методик по розрахунку збитків, завданих довкіллю внаслідок збройної агресії рф. На сьогодні в Україні вже діють методики по обрахунку шкоди ґрунтам та атмосферному повітрю. Розраховую, що найближчим часом будуть готові методики для обрахунку збитків для інших компонентів довкілля.
  • Активізувати роботу всіх лабораторій ДЕІ. Їх потенціал має бути повністю задіяний у фіксуванні екозлочинів.
  • Якнайшвидше інтегрувати усі інформаційні ресурси Держекоінспекції до вебпорталу ЕкоСистема. Найближчим часом вона «одягне камуфляж» і змінить назву на ЕкоЗагрозу. Оновлений програмний продукт стане зручним інструментом доступу суспільства до інформації про стан довкілля та екологічні загрози, дозволить об’єднати українців на екологічному фронті та всім разом фіксувати злочини проти довкілля.
  • Підготувати дашборд з усіма фактами порушень екологічного законодавства та стадіями їх розслідування - від фіксації до направлення справи до Офісу Генерального прокурора України.
  • Зробити кадрове перезавантаження Інспекції. Потрібно, нарешті, викорінити застосування інспекторами корупційного тиску на бізнес. Під час воєнного стану не має відбуватися жодних перевірок, на це є відповідне рішення Уряду.

«Воєнний час вніс свої корективи у роботу ДЕІ. Тож очільник Інспекції має підготувати візію роботи державного органу у воєнний та післявоєнний час. Очікую застосування комплексного бачення вирішення проблем із врахуванням міжнародного досвіду та розумінням подальшого розвитку», - акцентував Руслан Стрілець.

Працюємо далі на Перемогу!

Джерело: mepr.gov.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!