Новини

Повернутися до переліку новин

Перший рейтинг лідерів еко-проєктів громад у регіонах своєї присутності

В рамках цьогорічного проєкту-визнання «ЕКОтрансформація-2021» визначаються не лише проєкти, що покращують стан довкілля, а й ті, що при цьому суттєво сприяють покращенню добробуту громад.

Команда організатора визнання, що вже вчетверте поспіль збирає і популяризує найкращі кейси, аналізує всебічно діяльність підприємств всіх галузей господарювання.

Людмила Циганок, президент Професійної асоціації екологів України, засновник «ЕКОтрансформація» зазначає:

«Необхідно констатувати, що будь-яка господарська діяльність (навіть на власній присадибній ділянці чи використання власного автомобіля) більшою чи меншою мірою чинитиме вплив на довкілля, і це невідворотно. 

Проте, як показує практика, більшість інвесторів при будівництві нових виробництв намагаються використовувати сучасне якісне енергоефективне обладнання провідних іноземних виробників, яке пройшло сертифікацію й успішно використовувалось, наприклад, у країнах Євросоюзу. Це може бути одним із вагомих аргументів допустимості впливу, оскільки всі ми знаємо, які суворі вимоги тамтешнього законодавства щодо впливу на навколишнє середовище.

А поява сучасного підприємства на території ОТГ обумовлює створення робочих місць, збільшення надходжень до місцевого бюджету, соціальну допомогу громаді. Загалом це позитивно впливає на добробут громади. 

Очевидно, що найбільш успішні громади обов’язково мають на своїй території підприємства, співпрацюють з ними і сприяють їх розвитку. Такі ТГ можуть собі дозволити будівництво навіть скейт-парків, не кажучи вже про належний рівень утримання таких необхідних об’єктів інфраструктури, як школи, дитячі садки, ФАПи, дороги, лікарні тощо. 

Натомість ТГ без підприємств постійно дотуються, при цьому не бажаючи розвитку жодної діяльності на своїй території, часто через те, що це нібито призведе до «екологічної катастрофи». Тут необхідно згадати закинуті колгоспні ферми та поля часів 90-х — початку 2000-х. У багатьох селах такі ферми зберігаються до сьогодні. Дійсно, екологічна ситуація там краща — відновлюється рослинність (трава, дикоростучі дерева, кущі), відсутні викиди, шум, навіть тварини можуть проживати, але чи краще це з точки зору впливу на соціальне середовище?

Тому в рейтингу буде представлено ті компанії, фокус яких спрямований не лише на прибуток, а й на розвиток соціальної й екологічної сфер».

Нагадаємо, в рамках проєкту ми вже розповідали про успішний досвід колаборації газовидобувних компаній та громад Полтавщини

Серед лідерів взаємодії з громадами в агросфері безперечно є компанія Kernel, яка обрала своїм напрямком руху «зелений курс», тому значна частина інвестицій компанії щорічно спрямовується на будівництво екологічних підприємств чи модернізацію діючих активів. Мета – мінімізувати вплив агробізнесу на навколишнє середовище з турботою про людей. Цього року компанія фіналізує масштабний проєкт з встановлення 6 теплоелектростанцій на власних олійноекстракційних заводах, які генеруватимуть тепло та енергію з соняшникового лушпиння. 

На часі – будівництво сучасних агропромислових об’єктів, які повною мірою відповідатимуть екологічним нормам і соціальним стандартам. В цьому році компанія планує розпачати будівництво насіннєвого заводу в Новодмитрівській ТГ, Черкаської області. Орієнтуючись на кращі світові практики, Kernel планує побудувати потужний завод й укомплектувати його новітнім обладнанням, яке відповідає екологічним нормам українського законодавства та европейським стандартам Окрім основної функції – забезпечення компанії якісним посівним матеріалом – підприємство вирішить важливі для громади питання. По-перше, на заводі планують створити 100 робочих місць. По-друге, місцевий бюджет громади систематично буде наповнюватися податковими коштами, оскільки компанія є одним із найбільш сумлінних платників податків в Україні. 

Це дозволить зосередитися на розвитку інфраструктури населених пунктів, подбати про благоустрій територій, надати необхідне фінансування закладам освіти та медицини і, звичайно, розраховувати на суттєву підтримку соціальних ініціатив з боку компанії. 

Приклад успішної співпраці з громадою – будівництво високотехнологічного олійноекстракційного заводу в Старокостянтинові. Місцева влада підтримала інвестиційний проєкт Kernel, розроблений за «зеленими» стандартами, тож найближчим часом на території громади запрацює один з найбільших у Європі ОЕЗ. Потужність, з якою працюватиме підприємство, складає близько мільйона тонн переробки соняшникового насіння на рік. До професійного штату спеціалістів у цілому залучать 360 фахівців. 

Kernel систематично долучається до еко-проєктів громад у регіонах своєї присутності, забезпечуючи співфінансування, повне фінансування або надання ресурсної підтримки для реалізації відповідних ініціатив. В Kernel усвідомлюють свою відповідальність за стан флори і фауни. Упродовж останніх років активно інвестують у європейське обладнання та впроваджують новітні технології на виробництвах.

Не секрет, що наразі соціальна сфера більшості українських сіл та селищ вимагає значного інвестування задля підвищення рівня життя населення. БФ «Разом з Кернел» спільно з місцевою владою та активістами громад реалізовує тисячі потрібних та корисних соціальних проектів. Завдяки фінансовій участі Фонду освіта, охорона здоров’я, культура та спорт отримують шанс на нове життя, покращується благоустрій та інфраструктура підопічних сільських територій.

За підтримки компанії організовується благоустрій територій, розчистка важливих інфраструктурних об’єктів, еко-активісти отримують саджанці дерев для озеленення територій населених пунктів.

Новий вид співпраці – енергетична незалежність громад. Компанія допомагає відновлювати вуличне освітлення в селах, встановлюючи сонячні батареї.

Разом з цим, громади отримують поштовх до розвитку зеленого туризму і стають привабливими територіями для залучення інвестицій.

Нагадаємо, вже наприкінці року найкращі кейси екотрансформації буде відзначено вчетверте відзнаками еко-оскар!

Серед лідерів Першого рейтингу лідерів еко-проєктів громад у регіонах своєї присутності - АТ «Укргазвидобування», Kernel, Astarta, ТОВ СП «НІБУЛОН», ПрАТ «МХП», PepsiСo.

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!