Новини

Повернутися до переліку новин

Про національну інвентаризацію лісів

Міндовкілля веде роботу над запровадженням Національної інвентаризації лісів, в рамках якої будуть пораховані об’єми мертвої деревини в українських лісах, - про це днями повідомив Міністр Роман Абрамовський. Опираючись на результати, буде запроваджено заходи, які сприятимуть обґрунтованому збільшенню обсягів мертвої деревини.

Здоровий ліс - це не про постійні прибирання та вилучення сухостійної деревини, це про збереження унікальної екосистеми, яка в більшості випадків не потребує стороннього втручання.

Ліс, який на перший погляд виглядає «захаращеним», в рази цінніший за ідеально прибраний, бо має у своєму складі мертву деревину.

EU Environment запевняє, що станом на 2010 рік, середній обсяг мертвої деревини в українських лісах складав 27 м3 на гектар. Рекордсмени за її обсягами – праліси. Не зазнавши впливу людини, ці недоторкані ліси зберегли на своїх територіях у 10-20 разів більші об’єми мертвої деревини, ніж ліси, у яких постійно ведеться господарська діяльність.

Це є свідченням того, що природні процеси в лісі – це не безгосподарність. Навпаки, так званий «господарський підхід» до управління лісами призводить до того, що вони втрачають унікальний скарб – мертву деревину. І в той час, як у ЄС вже давно існують програми, направлені на збільшення кількості мертвої деревини, в Україні навпаки, заради «належного санітарного стану в лісах» мертву деревину - знищують.

Існує як мінімум 4 причини, чому мертва деревина має залишатися в лісі:

Попередження зміни клімату.
Під час життя в деревині зв’язується і накопичується вуглець, сполуки якого викликають глобальне потепління. В середньому, загальна кількість вуглецю, накопиченого на одному гектарі лісу, складає близько 150 тонн. Після загибелі дерева, в процесі його розкладу, вуглець повільно відкладається в ґрунті.

Порятунок від посухи.
Маючи губчасту структуру, мертва деревина під час опадів стає своєрідним резервуаром для води. В екосистемах, які постійно перебувають в посушливих умовах, або ж в періоди спеки, така властивість мертвої деревини дає лісу можливість швидше відновлюватись.

Природнє лісовідновлення.
Завдяки наявності поживних речовин і води, стовбури мертвої деревини стають майданчиком для росту великої кількості рослин. У Карпатах можна спостерігати, як маленькі ялинки зростають на повалених стовбурах старих ялин.

Притулок для тварин.
Мертва деревина є субстратом для численних видів рослин та притулком для тварин. Залежний від мертвої деревини й рідкісний жук-олень - найбільший жук Європи, який занесений не лише до Червоної книги, а й знаходиться під охороною Бернської конвенції.

 

Із результатами дослідження Європейської агенції довкілля можна ознайомитись за посиланням https://cutt.ly/bgZKx6p

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!