Новини

Повернутися до переліку новин

Про отримання спеціального дозволу на користування надрами для захоронення стічних вод у підземних горизонтах

Обов’язок захоронення стічних вод у глибокі підземні водоносні горизонти виникає тоді, коли вони утворюються на основі природних вод і не піддаються очищенню існуючими методами.

Водночас умови повернення супутньо-пластових вод нафтогазових родовищ до підземних горизонтів визначені у статті 72 Водного кодексу України, відповідно до якої підприємства, установи і організації, які відкачують шахтні, кар’єрні та рудникові води для запобігання затоплення шахт, кар’єрів та рудників під час видобування корисних копалин, зобов’язані впроваджувати ефективні технології, що забезпечують зниження рівня їх мінералізації перед скиданням у водні об’єкти, а підприємства, установи та організації, що добувають нафту і газ, повертають супутньо-пластові води нафтогазових родовищ до підземних горизонтів.

16 червня 2021 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув касаційну скаргу Держекоінспекції у Сумській області на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 грудня 2017 року та постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 23 травня 2018 року у справі No 826/4704/16 за позовом Публічного акціонерного товариства (далі – ПАТ) «Укрнафта» до Державної екологічної інспекції у Сумській області (далі – Держекоінспекція у Сумській області) про визнання протиправним та скасування пункту припису.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

У ПАТ «Укрнафта» наявний дозвіл на спеціальне водокористування від 29.01.2014, яким зокрема передбачено, що виробничі стічні води після очистки на очисних спорудах передаються на кущову насосну станцію для підтримки пластового тиску.

У період з 08.09.2015 по 28.09.2015 відповідачем проводилась планова перевірка дотримання структурними підрозділами ПАТ «Укрнафта» вимог природоохоронного законодавства в галузі охорони атмосферного повітря, водних і земельних ресурсів щод о поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами, результати якої відображені в акті перевірки.

За результатами вказаної перевірки відповідачем винесено припис від 02.10.2015, згідно з пунктом 1 якого позивача зобов`язано розробити та направити на розгляд в Держгеонадра України документацію щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами для захоронення стічних вод в підземних горизонтах.

Вважаючи припис протиправним, позивач звернувся у суд із цим адміністративним позовом. Окружний адміністративний суд м. Києва постановою, залишеною без змін постановою Київського апеляційного адміністративного суду, задовольнив позовні вимоги. Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення судів попередніх інстанцій – без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Обов`язок захоронення стічних вод у глибокі підземні водоносні горизонти виникає тоді, коли вони утворюються на основі природних вод і не піддаються очищенню існуючими методами.

Водночас, умови повернення супутньо-пластових вод нафтогазових родовищ до підземних горизонтів визначені у статті 72 Водного Кодексу України, відповідно до якої підприємства, установи і організації, які відкачують шахтні, кар`єрні та рудникові води для запобігання затоплення шахт, кар`єрів та рудників під час видобування корисних копалин, зобов`язані впроваджувати ефективні технології, що забезпечують зниження рівня їх мінералізації перед скиданням у водні об`єкти, а підприємства, установи та організації, що добувають нафту і газ, повертають супутньо-пластові води нафтогазових родовищ до підземних горизонтів.

Судами встановлено, що позивач очищує стічні води, які утворюються в процесі діяльності Качанівського газопереробного заводу ПАТ «Укрнафта». Перед поверненням супутньо-пластових вод нафтогазових родовищ до підземних горизонтів вони проходять відповідну очистку в очисних спорудах.

Таке скидання відбувається в процесі здійснення діяльності, пов`язаної з видобуванням корисних копалин, що виключає в силу статті 14 Кодексу України про надра обов`язок надрокористувача отримувати спеціальний дозвіл на користування надрами для будівництва та експлуатації підземних споруд, не пов`язаних з видобуванням корисних копалин, у тому числі споруд для скидання стічних вод.

Крім цього, Верховний Суд зазначив, що такий вид спеціального дозволу, як спеціальний дозвіл на користування надрами для захоронення стічних вод в підземних горизонтах, не передбачений чинним законодавством.

Детальніше з текстом постанови Верховного Суду від 16 червня 2021 року у справі No 826/4704/16 можна ознайомитися тут

Джерело: advokatpost.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!