Новини

Повернутися до переліку новин

Про стратегічну екологічну оцінку

20 березня 2018 року Верховна Рада прийняла Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку». Це очікуваний західними партнерами крок у імплементації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Закон «Про стратегічну екологічну оцінку» зобов’язує у документах державного планування, наприклад у містобудівних проектах, проектуванні розвитку транспортних магістралей, враховувати вплив на навколишнє середовище та здоров’я людини. Раніше прораховувався тільки економічний ефект. Екологічний аспект при плануванні глобальних проектів до уваги не брався.

Закон “Про СЕО” на стратегічному рівні доповнює раніше прийнятий Закон “Про оцінку впливу на довкілля”, який передбачає оцінку впливу на довкілля реалізації окремих об’єктів, наприклад будівництва цукрового заводу. СЕО включається в процес прийняття рішень на більш ранньому етапі, що дозволяє запобігти значних вартісних помилок та незворотних наслідків при плануванні окремих об’єктів. Наприклад, комплексів промислових об’єктів або великих полігонів сміття.

Безперечно, прийняття Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» є важливим кроком до євроінтеграції та запровадження систем сталого розвитку країни. Але на перших етапах імплементація положень нового закону збільшить навантаження на і без того перевантажений відповідний апарат Мінекології. Та потребуватиме додаткових кроків щодо роз’яснення положень закону як для бізнесу, так і для органів місцевого самоврядування, які є суб’єктами СЕО.

Адже послідовність дій та документів, описаних у обох екологічних законах абсолютно нова для України. А тому - незрозуміла для більшості учасників процесу - представників бізнесу, держаних підприємств та навіть місцевих органів влади.

На перших етапах імплементації обох законів дуже корисною буде роз’яснуювальна робота для всіх учасників процесів СЕО та ОВД (особливо- представників підприємств та органів місцевого самоврядування). В таку роботу можуть включитися як представники відповідних підрозділів МІнекології, так і представники експертної спільноти та галузевих громадських організацій.

За даними комісії ЄС, середні витрати часу на проведення СЕО невеликого муніципального рівня складають 30 робочих днів, а для СЕО середнього масштабу- 50-100 робочих днів. Середні грошові витрати на розробку СЕО у ЄС складають 5-10 відсотків від вартості розробки відповідної програми або плану.

Загалом, СЕО – це не надто тривале та складне наукове дослідження. Документ повинен охоплювати тільки практичні аспекти планованої діяльності та потенційні серйозні наслідки. Але, через те що СЕО для України абсолютно нова процедура, її осмислення та інтеграція в процеси програмного планування може зайняти досить тривалий час (1-2 роки).

Сергій Новосьолов, експерт з фінансування енергоефективних проектів iC consulenten

Більше про СЕО – у №5 журналу «Екологія підприємства»

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект видань
Свіжий номер журналу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!