Новини

Повернутися до переліку новин

Розробка українця «Як швидко ліквідувати нафтові розливи на воді» здобула перемогу на науковому конкурсі у Мексиці

Абсолютну перемогу на Міжнародному конкурсі наукових проектів в Мексиці здобув учень Малої академії наук, студент 2-го курсу Київської політехніки Микола Іванченко.

Розробка юного науковця визнана кращою з-поміж 120 проектів, представлених на конкурсі. М. Іванченко винайшов спосіб, як швидко ліквідувати нафтові розливи на воді. Для цього юнак пропонує використовувати адсорбент на основі перліту – екологічної, дешевої і поширеної гірської породи. «Перліт – гідрофобний матеріал, що може збирати нафту і нафтопродукти в місцях розливу у будь-якому водному середовищі – будь-то океан, море чи річка. Адсорбент відштовхує воду і вбирає нафту. Перліт здатен ліквідувати усемеро більше нафти, ніж важить сам. Перед використанням породу необхідно підготувати: методом термічного удару надати йому пористої структури. Аби в пори не потрапляла вода, а лише нафта, перліт треба також обробити гідрофобізатором», – пояснює особливості технології М.Іванченко. Як переможець конкурсу учень МАН запрошений взяти участь у всесвітній науковій виставці в Абу Дабі наступного року. Ідея Миколи вже не вперше здобуває визнання у світі. Влітку 2017 року винахідник здобув золото на олімпіаді GENIUS у США, де став кращим з-поміж півтори тисячі розробників з усього світу.

В рамках візиту української делегації до Мексики також відбулося підписання Угоди про співробітництво між Національним центром «Мала академія наук України» та Інтерактивним музеєм економіки Мексики. «У церемонії підписання Угоди взяв участь Надзвичайний та Повноважний Посол України в Мексиканських Сполучених Штатах Руслан Спірін. Також пан посол провів зустріч-діалог з нашими школярами, під час якої обговорили перспективи діяльності молодих науковців. Для учнів і для МАН в цілому важливо відчувати підтримку на міжнародному рівні, підкріплену конкретними і ефективними кроками і заходами», - зазначив керівник української делегації Євген Кудрявець. У вільний від конкурсних активностей час учні МАН відвідали Інтерактивний музей економіки та Музей науки і технологій.

Довідка. Міжнародний конкурс наукових проектів в рамках ExpoScience International MEXICO 2018 відбувся в м. Мореліа (Мічоакан, Мексика) з 28 листопада по 2 грудня. Організатори конкурсу – уряд штату Мічоакан спільно з Національною радою з науки і техніки CONACYT, Інститутом науково-технічних та інноваційних технологій Мічоакан, Expo Sciences Мічоакан, Університетом UPAEP через Національну мережу молодіжної діяльності в галузі науки і техніки (RED) та Міжнародний рух за дозвілля в галузі науки і техніки для Латинської Америки (MILSET AMLAT). Вік учасників – 15-25 років. Категорії участі: соціальні та гуманітарні науки, інженерія, точні науки, медицина та охорона здоров’я, програмне забезпечення та комп’ютерні науки, екологічні науки, науки про освіту та виховання, харчові та агрономічні науки, біологія, матеріалознавство. Оцінюють роботи фахівці вищого рівня в кожній категорії, оцінки виставляють анонімно, що дозволяє об’єктивно визначити кращі проекти.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» за матеріалами прес-служби МАН

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!