Новини

Повернутися до переліку новин

Тростянецький спиртзавод тимчасово припиняє роботу через загрозу екологічної катастрофи

20 червня 2019 року перший заступник начальника Управління Держпраці Володимир Боковець взяв участь у засіданні обласної комісії із техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко. Засідання стосувалося діяльності державного підприємства «Тростянецький спиртовий завод», яке розташовано на території Тростянецької ОТГ.

Як зазначив Андрій Гижко, з моменту відновлення роботи Тростянецького спиртового заводу у 2015 році жителі селища Тростянець неодноразово скаржилися на сморід та небезпечні викиди з підприємства. Особливо це відчутно в літні місяці. Через відсутність належної фільтрації, випари від виробництва призводять до несприятливих наслідків для здоров′я громадян.

Андрій Гижко повідомив, що згідно доручення Прем’єр-Міністра України Володимира Гройсмана, відповідні служби виїдуть на місце, перевірять зазначену інформацію та, у разі виявлення загрози життю і здоров’ю громадян, спричинених діяльністю ДП «Тростянецький спиртовий завод», будуть вжиті невідкладні заходи реагування.

У ході засідання заслухано позицію керівництва підприємства. Так, представник підприємства запевнив, що на спиртзаводі зацікавлені у якнайшвидшому вирішенні цього питання, однак із закриттям підприємства не згодні.

Як зауважила голова Тростянецької ОТГ Людмила Червонецька, під час виробництва на спиртзаводі протягом доби утворюється 700 кубометрів барди – рідких відходів спирту, що доставляється по трубах на поля фільтрації, розташовані на північ від селища. Їх територія – понад 40 гектарів. Щодобово закачуються тонни органічних залишків, які гниють. Сморід, який від цього утворюється, зовсім несумісний із безпечною життєдіяльністю населення. Мешканці райцентру переконані, що оскільки відходи завод не очищує, процес бродіння продовжується, а з підвищенням температури повітря, вітром випаровування приносить до селища та навколишніх сіл.

За результатами засідання, прийнято рішення призупинити діяльність державного підприємства «Тростянецький спиртовий завод» до повного усунення наслідків екологічної катастрофи та вжиття заходів по усуненню всіх недоліків по переробці відходів, а також підготувати відповідні звернення до Міністерства АПК та «Укрспирту» щодо врегулювання даної проблеми. Керівництву ДП «Тростянецький спиртзавод» – забезпечити цілодобову охорону бардополів з метою недопущення потрапляння туди госфекальних стоків та сторонніх відходів. Лабораторному центру МОЗ України, Державній екологічній інспекції у Вінницькій області, Держпродспоживслужбі області здійснити забори проб води та повітря на бардополях і в межах санітарної захисної зони.

Джерело: Державна служба з питань праці

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!