Новини

Повернутися до переліку новин

У 2020 році світові корпорації придбали рекордні 23,7 ГВт відновлюваних джерел енергії

У 2020 році світові компанії придбали за угодами про купівлю електроенергії (Power Purchase Agreement, PPA) рекордні обсяги електричної енергії з відновлюваних джерел сумарною потужністю 23,7 ГВт.  

Про це йдеться у звіті BloombergNEF "Корпоративний прогноз енергетичного ринку на 1 півріччя 2021 року", передає powerengineeringint. 

У 2020 році глобальні корпоративні закупівлі чистої електроенергії зросли на 18% у порівнянні з 20,1 ГВт корпоративних PPA у 2019 році. Це зростання відбулося, незважаючи на рік, спустошений пандемією Covid-19.

«Контракти на чисту електроенергію були підписані більш ніж 130 компаніями у різних секторах - від нафти і газу до великих технологій, - йдеться у документі. - В основі ринку лежить зростаючий інтерес зацікавлених сторін до корпоративної стійкості та розширення доступу до чистої енергії в усьому світі».

Звіт за індексом цін показує мінімальний вплив COVID-19 на ціни пропозиції угод про придбання електроенергії(Power Purchase Agreement(PPA) - об'єкти ВДЕ будуються на гроші споживачів, які викуповують їх майбутнє вироблення на багато років вперед).

США знову стали найбільшим ринком, але менш домінуючим, ніж у попередні роки. Компанії оголосили про 11,9 ГВт корпоративних PPA у США у 2020 році у порівнянні з 14,1 ГВт – у 2019 році – перше падіння у річному обчисленні з 2016 року. У першому півріччі компанії оголосили всього лише про 4,3 ГВт корпоративних PPA у США.

Для порівняння у 2018 році корпорації придбали об’єкти відновлюваної електроенергетики загальною потужністю 13,6 ГВт.

Обсяг інвестицій у світовий ринок корпоративних PPA, 2010-2020. Джерело: BloombergNEF

"Корпорації зіткнулися з хвилею негараздів у 2020 році – внутрішні корпоративні функції були порушені на самому початку пандемії, і багато компаній побачили падіння доходів у міру того, як світова економіка падала, - говорить Кайл Харрісон, старший юрист BNEF і провідний автор доповіді. - Зростання ринку закупівель чистої енергії у цих умовах є свідченням того, наскільки гостро стоїть на порядку денному стоїть сталий розвиток для багатьох корпорацій».

У Латинській Америці обсяги PPA впали з 2 ГВт у 2019 році до 1,5 ГВт у 2020 році. Регіон сильно постраждав від пандемії Covid-19 і економічного спаду. Тим не менш, компанії в Бразилії підписали рекордні 1047 МВт корпоративних PPA у 2020 році, оскільки багато з них продовжували мігрувати на вільний ринок країни, де вони можуть підписувати двосторонні контракти на чисту енергію безпосередньо з розробниками.

У той час як США і Латинська Америка відкотилися назад, інші ринки корпоративних закупівель активізувалися. Обсяг корпоративних PPA в регіоні Європи, Близького Сходу та Африки (EMEA) виріс з 2,6 ГВт у 2019 році до рекордних 7,2 ГВт у 2020 році. В Іспанії компанії оголосили про контракти на закупівлю 4,2 ГВт чистої енергії у порівнянні з 300 МВт у попередньому році. За даними BNEF, сонячні та вітряні проекти в Іспанії дають одні з найдешевших і конкурентоспроможних цін в Європі, завдяки сильним природним ресурсам і великому пулу досвідчених розробників. Крім того, такі компанії, як Total і Anheuser Busch, організовують "транскордонні віртуальні PPA" в Іспанії, купуючи чисту енергію в країні, щоб компенсувати своє навантаження в інших країнах Європи.

Корпорації також придбали рекордні обсяги чистої енергії в Азіатсько-тихоокеанському регіоні (АТР), оголосивши про контракти на 2,9 ГВт сонячної та вітрової енергії. По-перше, тайванські корпорації підписали PPA на 1,25 ГВт. Тайванський ринок повинен бути підтриманий новою політикою, яка вимагає, щоб компанії з річним навантаженням вище 5 МВт купували чисту електроенергію. 

Очікується, що Південна Корея стане наступним великим ринком корпоративних закупівель в Азії. Політики переглянули закон «Про електроенергетику» на початку 2021 року, створивши механізм PPA і програму «зелених» тарифів з корейською електроенергетичною корпорацією. 

Amazon була провідним покупцем чистої енергії у 2020 році, оголосивши про 35 окремих PPA чистої енергії у 2020 році загальною потужністю 5,1 ГВт. Наразі компанія придбала понад 7,5 ГВт зелених потужностей, випередивши Google (6,6 ГВт) і Facebook (5,9 ГВт). Наступними найбільшими корпоративними покупцями чистої енергії у 2020 році стали французька нафтова компанія Total (3 ГВт), TSMC (1,2 ГВт) і американська телекомунікаційна компанія Verizon (1 ГВт).

Найбільші корпоративні покупці чистої енергії, 2020 рік

Потік нових компаній, що беруть на себе зобов'язання з чистої енергетики, є ще одним показником того, наскільки ще може вирости ринок. Близько 65 нових компаній приєдналися до RE100 в 2020 році, пообіцявши компенсувати 100% свого споживання електроенергії чистою енергією. BNEF прогнозує, що 285 членів RE100 колективно повинні будуть придбати додатково 269 ТВт-год чистої електроенергії у 2030 році для досягнення своїх цілей RE100. Якби цей дефіцит був покритий виключно за рахунок PPA, то він ініціював будівництво нових сонячних та вітрових станцій загальною потужністю 93 ГВт.

«Інтерес інвесторів до сталого розвитку дуже високий, а приплив коштів до фондів, орієнтовані на сталий розвиток, виріс на 300% в період з 2019 по 2020 рік, - каже Харрісон. - Компанії у всіх секторах, включаючи нафогазодобувну та гірничодобувну промисловість, відчувають потребу у покупці чистої енергії і декарбонізації».

Джерело: ecotown.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!