Новини

Повернутися до переліку новин

У Львові відкрили перший майданчик прийому будівельного сміття і поламаної техніки

1 серпня у Львові почав роботу перший майданчик для прийму будівельних відходів, меблів та техніки. Однак обсяг сміття, яке може здати одна людина, обмежений. У міськраді такі обмеження пояснюють тим, що відходи приймають безкоштовно і не хочуть, аби цим скористалися будівельні та ремонтні фірми з комерційною метою.

У повідомленні ЛКП «Львівспецкомунтранс», на території якого на вул. Жовківській, 18 запрацював майданчик, зазначається, що здати відходи можуть лише мешканці Львова і в обмежених кількостях. Один мешканець може здати не більше однієї одиниці меблів, техніки і сантехніки на місяць, а також не більше двох автошин і 20 кг скла. Також прийматимуть віконні і дверні рами, полімери, папір, метал, гілля дерев, цеглу, плитку, штукатурку, ліміти на які не встановлені.

Заступник міського голови Львова з питань ЖКГ Сергій Бабак пояснив обмеження в обсягах прийму відходів тим, що сміття приймають лише від фізичних осіб і не приймають від фірм, які надають послуги з ремонту, будівництва тощо.

«Ми робимо те, що вже зробили в усій Європі. Не може людина, яка міняє в машині старі покришки, привезти їх 20 штук. Приїхала машина з якогось будівництва з купою сміття і просять прийняти його безкоштовно. Я так розумію, що вони з власника будинку візьмуть гроші за утилізацію, а на майданчик здадуть безкоштовно. Але майданчик – це не полігон. Ми надаємо послуги мешканцям Львова. Щоб коли у мешканця побився унітаз і він купив новий, у нього була можливість здати старий, а не вночі викинути в сміттєвий бак. Так вся Європа працює», – заявив Бабак.

Водночас на питання про те, чому б не запровадити платний прийом будівельних відходів у великих обсягах, зокрема і від фірм, Бабак відповів, що наразі у «Львівспецкомунтрансу» немає таких потужностей. Він також зазначив, що будівельні відходи у великих обсягах фірми мають вивозити і шукати, де їх утилізувати, самостійно.

Крім того, мешканцям, щоб здати відходи, доведеться їх не лише самим привезти на вул. Жовківську, а й надати копію паспорту, свої контактні дані та згоду на обробку персональних даних.

«У Німеччині мешканці самі привозять і стоять в черзі, щоб здати свої меблі чи техніку і заплатити за прийом. Ми ж приймаємо безкоштовно. І я закликаю львів’ян починати Європу з себе – не викидати старі речі в сміттєві баки», – сказав Бабак.

Утім, наразі невідомо, чи буде прийом безкоштовним на постійній основі. Згідно з рішенням виконкому, майданчик працюватиме безкоштовно три місяці, після чого у мерії проаналізують його ефективність і вирішать, чи запроваджувати оплату за прийом відходів.

Водночас, за словами Бабака, у мерії планують відкрити такі майданчики у кожному районі міста. Другий має з’явитися на Сихові.

Джерело: zaxid.net

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!