Новини

Повернутися до переліку новин

У Тихому океані запрацював унікальний проект зі збору пластику

Система збору сміття The Ocean Cleanup вперше успішно впоралася зі своїм завданням в районі Великої Тихоокеанської сміттєвої плями. Про це оголосив 2 жовтня творець проекту, 25-річний нідерландець Боян слати на прес-конференції в Роттердамі.

«Тепер ми маємо автономну систему біля Великої Тихоокеанської сміттєвої плями, яка використовує природні сили океану, щоб пасивно захоплювати і збирати пластик», - сказав Боян Слата.

Вперше хлопець представив свою ідею ще у 2012 році на конференції TED, коли йому було 18 років. Нідерландський ентузіаст упевнений, що океанський пластик «сам себе може збирати» за допомогою течій. Він запропонував розмістити в океані великі U-образні «плавучі пастки» - автономні «поплавки», які діяли б як пересувна берегова лінія. Сенс в тому, що бар'єр, утримуваний якорями, пересувається в океані повільніше, ніж сміття. Пластик, що скупчується в «пастки», можна регулярно відвозити на берег, де його можна переробити. Деякі вчені висловлювали сумніви в ефективності пристрою.

Однак система The Ocean Cleanup, хоч і з другої спроби, але довела свою ефективність. Випробування першої версії проекту (System 001) теж проходили в Тихому океані. 8 вересня 2018 корабель, який взяв на буксир очисну споруду, відчалив з порту Сан-Франциско. Однак з'ясувалося, що система не утримує пластик. Головна проблема полягала в швидкості пересування очисної споруди: поплавок рухався в океані приблизно з тією ж швидкістю, що і пластикове сміття.

Технологію вдосконалили. Конструкцію забезпечили парашутним якорем, завдяки чому вона стала більш ефективною і стала захоплювати пластикове сміття. Але винахідники зіткнулися з іншою проблемою: пластикове сміття «переступало» через поплавок, не затримуючись у U-подібної «пастці». З цим викликом теж вдалося впоратися майже повністю завдяки збільшенню поплавка.

Модифікований пристрій отримав назву System 001 / B. Його відправили в Тихий океан в червні 2019 го. Уже вдалося зібрати всілякі пластикові вироби та - що важливо - дрібні пластикові частки, які можуть потрапляти в організми мешканців морів.

Як пояснює інженер-гідродинаміки і учасник The Ocean Cleanup Рейдер де Фейтер, авторам проекту вдалося вирішити три головні завдання:

«По-перше, ми зрозуміли, що можемо створити різницю в швидкості між поплавком і сміттям. По-друге, нам вдалося затримати пластик. По-третє, ми змогли утримати пластик всіх розмірів. З огляду на ці три речі, ми дуже впевнено і з задоволенням говоримо, що тепер використовуємо природні сили океану, щоб збирати пластикове сміття. Океан робить все сам. З інженерної точки зору це великий успіх».

Творці The Ocean Cleanup ставлять собі за мету за п'ять років удвічі скоротити площу тихоокеанської сміттєвої плями. Зараз розмір «пластикового континенту» на півдорозі між Каліфорнією і Гавайськими островами в три рази перевищує площу Франції. Боян Слата вважає, що за рік з Тихого океану можна вивозити 15 тисяч тонн пластику. Зараз винахідники працюють над очисною спорудою нового покоління - System 002.

Джерело: Соцпортал

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!