Новини

Повернутися до переліку новин

Україна та Швеція обговорили питання залучення інвестицій у створення української сміттєпереробної інфраструктури

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський провів зустріч з Надзвичайним та Повноважним Послом Швеції в Україні Тобіасом Тибергом, щоб обговорити питання співпраці у сфері управління відходами.

«Під час зустрічі Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля із Прем’єр-міністром Швеції Стефаном Льовеном обговорювалися питання співпраці у сфері переробки сміття та можливості залучення інвестицій в розбудову української інфраструктури. Міндовкілля підготувало перелік потенційних проєктів, що можуть бути реалізовані в Україні, та готове надати їх для опрацювання шведській стороні», - відзначив Роман Абрамовський.

Надзвичайний та Повноважний Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг поінформував, що питання співпраці у сфері охорони довкілля є великим пріоритетом для Швеції. У сфері управління відходами для шведської сторони важлива наявність належної регуляторної бази та тарифна система як передумова для будь-яких інвестицій.  

«Ми очікуємо, що вже незабаром у другому читанні і в цілому буде прийнятий рамковий закон «Про управління відходами», який запровадить ієрархію поводження з відходами, принцип «забруднювач платить», систему розширеної відповідальності виробника, створить можливості для залучення інвестицій, введе поняття регіональних планів управління відходами. Міністерство затвердило методичні рекомендації зі складання таких планів, щоб регіони мали єдиний підхід до аналізу та викладення інформації, а потенційні інвестори отримали чітке розуміння про конкретні інвестиційні кейси з усіма розрахунками», - відзначив Роман Абрамовський. 

Міністр також розповів, що Міністерство вже підготовило проєкти законів про відходи упаковки та про відходи видобувної галузі. У Верховній Раді до другого читання готується законопроєкт «Про державний екологічний контроль», який має повністю перезапустити систему. Введення його положень в дію також стане запобіжником ситуацій, коли відходи везуть на стихійні сміттєзвалища, а отже додатковою гарантією для інвестора. 

За результатами зустрічі домовилися організувати діалог представників шведських компаній та профільних асоціацій з фахівцями органів місцевої влади в Україні. Останні зможуть безпосередньо представити свої пропозиції, обмінятися досвідом, налагодити співпрацю.

Міністр також поінформував Надзвичайного та Повноважного Посла Швеції в Україні про напрямки роботи у сфері запобігання та адаптації до зміни клімату: 

  • Україна нарешті підтвердила свої цілі у другому Національно визначеному внеску до Паризької угоди та поставила перед собою амбітну ціль зі скорочення викидів – 65% до 2030 року від рівня 1990 року. Наразі Міністерство працює над операційним планом заходів із реалізації НВВ2;
  • Забезпечено функціонування системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів;
  • Затверджено Стратегію екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату до 2030 року;
  • Україна очікує від Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату в Глазго значного прогресу в сфері міжнародних ринкових і неринкових інструментів, що мають запустити міжнародні механізми фінансування заходів з декарбонізації.
  • А також має на меті підтримати Глобальну ініціатива щодо скорочення викидів метану «Global Methane Pledge».

Джерело: mepr.gov.ua
 

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!