Новини

Повернутися до переліку новин

Український стартап почав продавати перші агродрони для американських фермерів

Український стартап Kray Technologies підписав перші контракти на виробництво агродронів на американському ринку (США і Канада). Необхідні патенти в США вже отримані, тому найближчим часом компанія працюватиме над десятьма апаратами. 

Зараз передсерійну комерційну збірку першого дрона організували в Києві, неподалік метро Теремки. З наступної весни український стартап прийматиме передзамовлення для серійного виробництва. Його організують в різних країнах світу.  Один агродрон коштує близько $ 50 000 (разом з наземною станцією управління), але після запуску серійного виробництва ціна має суттєво зменшитися. За словами засновника проекту Дмитра Сурду, у компанію вже інвестували понад $ 350 000, зокрема минулого року Kray отримала грант Фонду цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global).

«Ми будемо розголошувати наших інвесторів тоді, коли у нас буде черговий раунд, який ми вирішимо зробити публічним», – говорить Дмитро Сурду.

Український дрон оснащений системою комп'ютерного бачення, яка дозволяє розпізнавати перешкоди і автоматично ухилятися від них (камери здатні розпізнавати рельєф на відстані 10-70 метрів, лідар – 5-25 метрів). В майбутньому на моделях встановлять апарат «комп'ютерний зір», що працюватиме в нічному режимі. Робочий цикл дрона: 15 хвилин політ, 1 хвилина обслуговування. За один цикл він обробляє до 14 га. Час заряду пари акумуляторів – до 60 хвилин. Продуктивність – 27-48 га на годину, 300-500 га за день. Дрон розвиває швидкість 110 км/год. Ємність бака для хімікатів – 22,5 л і 15 кг.

Основна функція агродрону – збільшити врожайність і зменшити обсяги внесення добрив, що в свою чергу підвищує доходи і зменшує витрати фермерів. Наприклад, літак, удобрюючи поля, може пропустити деякі ділянки, через що втрачається близько 4% врожаю. Дрон Kray летить на висоті 1 метра над посівами в автоматичними режимі. І втрати врожаю (через необроблювані краї поля) знижується до 0,5%.

На міжнародному ринку в українського дрона є кілька конкурентів, таких як Yamaha Rmax. На нашому ринку Kray конкуруватиме з китайським DJI Agros M1, однак він має вдвічі менший бак для добрива і значно поступається в швидкості. Але і коштує дешевше – близько $ 15 000. Крім того, китайський дрон компактніший і простий у програмуванні задач. Конкурувати з DJI українцям буде не просто. Адже ця компанія має велику виробничу базу, власне ПО, мотори та інші комплектуючі. Як говорить представник DJI, зараз в Китаї «проходить обкатку» нова модель агродрона – S1. Скоро він теж з'явиться на глобальному ринку.

Поки що китайці не продали жодного дрона Agros в Україні, але вже ведуть переговори з агрохолдингами. Дрони в українському агробізнесі зараз використовує, наприклад, холдинг Kernel, що має 10 таких апаратів.

Тому Kray робить ставку на американський ринок. За оцінками компанії, ринок безпілотників для повітряного внесення США і Канади оцінюється в $1,8 млрд щорічно. Він сформується в наступних три роки і буде насичений протягом 8 років. У цільову групу українського стартапу потрапляють більше половини с/г земель США і Канади і приблизно мільйон фермерів. 20% з них висловили намір купити для внесення засобів захисту літак. 

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!