Новини

Повернутися до переліку новин

Уряд ухвалив важливе рішення щодо промислових підриємств-забруднювачів

22 травня на засідання Уряду було схвалено Концепцію реалізації державної політики у сфері промислового забруднення на найближчі 10 років. Йдеться про впровадження Директиви 2010/75/ЄС та зменшення промислового забруднення і посилення контролю за ним. 

Зокрема, впровадження Концепції має підвищити ефективність державного регулювання у сфері промислового забруднення та удосконалити систему  нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог природоохоронного законодавства.

Також передбачається, що впровадження Концепції  дозволить зменшити викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел на 22,5 % від обсягу викидів у 2015 році та скиди забруднених стічних вод у водні об’єкти  до 5% від загального обсягу скидів, порівняно з 15,7  % у 2015 році.

«Проект Концепції держполітики у сфері промислового забруднення закладає основу для реформи дозвільної системи. Це не одна реформа, не один лінійний процес, тому для його успіху вкрай важлива участь усіх зацікавлених сторін: і громадськості, і бізнесу, і місцевої влади», – зазначив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Відповідно до ухваленого урядового розпорядження, Мінприроди має розробити та у місячний термін подати до Кабміну план заходів з реалізації Концепції.

Також Міністерство, спільно з міжнародними партнерами, вже розпочало роботу над відповідним новим законодавством щодо інтегрованого запобігання і контролю за промисловим забрудненням.

Нагадаємо, проект Концепції реалізації державної політики в сфері промислового забруднення було оприлюднено у листопаді 2018 року на офіційному сайті Міністерства екології та природних ресурсів України. У січні 2019 Мінприроди завершило консультації із громадськістю та заінтересованими центральними органами виконавчої влади, щодо проекту Концепції, за підсумками яких отримано більше 30 пропозицій та зауважень, що були враховані у тексті. 

ДОВІДКОВО: На сьогодні забруднення навколишнього природного середовища на глобальному рівні спричиняє близько 16% передчасних смертей щорічно. Це в 15 разів перевищує кількість смертей у збройних конфліктах та війнах.

Забруднення атмосферного повітря у 2016 році, за даними Інституту оцінки та вимірювання показників здоров’я (Institute for Health Metrics and Evaluation), призвело в Україні до понад 58 тисяч смертей. Захворювання, викликані високими рівнями забруднення, спричиняють зменшення продуктивності праці та ВВП у країнах з низьким та середнім доходом до 2 %.

Джерело: Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!