Новини

Повернутися до переліку новин

Утворено Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України!

27 травня Уряд підтримав проєкт постанови про роз’єднання міністерств та постановив перейменувати Міністерство енергетики та захисту довкілля України на Міністерство енергетики України та утворити Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Згідно з проєктом постанови, Міністерство енергетики України:

— забезпечує формування та реалізує державну політику в електроенергетичному, ядерно-промисловому, вугільно-промисловому, торфодобувному і нафтопереробному комплексах;

— забезпечує формування державної політики у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива (крім питань забезпечення енергоефективності будівель та інших споруд) та у сфері нагляду контролю у галузях електроенергетики і теплопостачання.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України:

забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, екологічної і генетичної безпеки, у сфері рибного господарства та рибної промисловості, охорони, використання та відтворення водних біоресурсів, регулювання рибальства та безпеки мореплавства суден флоту рибного господарства, лісового та мисливського господарства;

— забезпечує формування державної політики:

  • у сфері розвитку водного господарства та гідротехнічної меліорації земель, управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів;
  • сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр;
  • у сфері управління зоною відчуження і зоною безумовного (обов’язкового) відселення, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, а також здійснення державного управління у сфері поводження з радіоактивними відходами на стадії їх довгострокового зберігання і захоронення;
  • щодо здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів;
  • щодо здійснення державного геологічного контролю, а також у сфері збереження озонового шару, регулювання негативного антропогенного впливу на зміну клімату та адаптації до його змін і виконання вимог Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та Кіотського протоколу до неї, Паризької угоди.

Міністерство енергетики України та Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України є правонаступниками прав та обов’язків Міністерства енергетики та захисту довкілля у відповідних сферах.

Забезпечення діяльності Міністерства енергетики України та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України у 2020 році здійснюється в межах видатків, передбачених на забезпечення діяльності Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

Обом новоствореним Міністерствам у місячний строк необхідно забезпечити підготовку і внесення на розгляд Кабінету Міністрів України проєктів положень про відповідні центральні органи виконавчої влади та пропозиції щодо внесення змін до актів, що випливають з цієї постанови.

Однак, за словами Олега Бондаренка, голови комітету ВР з питань екологічної політики та природокористування, той проєкт Постанови, який був представлений т.в.о. міністра Ольгою Буславець, є фактично підміною попреднього проєкту, який передбачав роз’єднання Міністерства шляхом повернення Міненерго до первісного стану (перед урядом Гончарука), тобто до Міненерговугілля (яке ще не ліквідовано), а Мінзахисту довкілля було б залишено в існуючому міністерстві. На жаль, Уряд не дослухався до цієї пропозиції, і на засіданні було прийнято рішення про створення нового Міністерства захисту довкілля. Різниця в тому, що нове міністерство за прийнятою моделлю буде створюватися від 4 до 6 місяців замість 1,5 місяців, як було б у попередньому варіанті.

«Сподіваюсь, що Уряд докладе усіх зусиль для скорочення строку створення нового Міністерства та для відновлення його фінансування. З свого боку ЕкоКомітет буде всіляко сприяти якнайшвидшому відновленню роботи Мінзахисту довкілля та намагатися попередити будь-які рішення (зокрема, кадрові), які дестабілізують галузь захисту довкілля», - зазначив Олег Бондаренко.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!