Новини

Повернутися до переліку новин

В Китаї будують «сонячні» дороги з прозорим бетоном, що заряджають електрокари

У Китаї повним ходом йде будівництво доріг з вбудованими сонячними панелями. Зверху їх вкриває шар прозорого бетону, який за своїми властивостями не поступається звичайному асфальту. Очікують, що «сонячні» дороги не лише зможуть бездротовим способом заряджати електрокари, а й забезпечуватимуть інформаційну підтримку автономних транспортних засобів, пише Еlectrek.

Для Китаю це не перший проект дороги із застосуванням сонячних батарей — державна компанія у вересні завершила будівництво подібного шосе. Другий проект реалізується на ділянці в 1,9 км швидкісної автомагістралі Цзинаня. Конструкція вже повністю готова, її мають підключити до кінця року. Дорога тришарова: верхній шар — це прозорий бетон, середній — сонячні панелі, що витримують велику вагу. Нижній шар має захищати сонячні батареї від вологого грунту. Інженери стверджують, що такі дороги зможуть витримувати навіть вантажівки.

«Сонячні» дороги часто критикують, але зараз їх тестують в різних країнах світу. Першими були Нідерланди — в 2014 році там з’явилася велосипедна доріжка з вбудованими фотоелементами. Після року випробувань вона показала дуже хороші результати і проект розширили. Прикладу голландців слідували французи. Близько року тому в нормандському селі Турувро-Перш збудували кілометрову дорогу з 2800 квадратних метрів сонячних панелей. Вартість будівництва склала близько 5 млн доларів. Дорога розрахована приблизно на 2000 транспортних засобів в день. З того часу Франція поставила перед собою амбітну мету — побудувати більше 1000 кілометрів фотоелектричних магістралей. Американський стартап Solar Roadways, що розвиває дорожнє покриття з сонячних панелей в штаті Айдахо, вже втретє отримує фінансову підтримку від уряду США. Загальна сума вкладень склала 2 млн доларів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!