Новини

Повернутися до переліку новин

В Росії підтвердили радіаційний викид на південному Уралі, який дістався Європи

Росгідромет підтвердив викид рутенію-106 на Південному Уралі. Росгідромет повідомив, що в населених пунктах поблизу комбінату «Маяк», який належить «Росатому», у Челябінській області у вересні цього року зафіксували найбільший рівень концентрації радіонукліда рутеній-106. На цьому підприємстві переробляють відпрацьоване ядерне паливо.

Про те, що на Південному Уралі міг статися викид рутенію-106, раніше повідомляли європейські вчені. Радіоактивна хмара досягла Франції. Однак в «Росатомі» спростовували ці висновки.

Росгідромет ж підтвердив «високе» або «екстремально високе» забруднення лабораторних проб. Найвищі показники забруднення були зафіксовані в районі села Аргаяш у Челябінській області. Там рівень рутенію-106 перевищував фон в 986 разів.

Відомство також визнало, що в кінці вересня-початку жовтня виникли метеоумови для переміщення повітряних мас і забруднюючих речовин з Південного Уралу в Середземномор'я і на північ Європи.

«Навіть з урахуванням того, що спостережувана концентрація над Європою незначна, впливу зазнали десятки мільйонів людей, і у когось з них обов'язково будуть проблеми зі здоров'ям», – пише «Грінпіс».

«Грінпіс» Росії готує заяву в прокуратуру з вимогою провести перевірку можливого приховання радіаційної аварії. Організація нагадує, що рутеній-106 – це техногенний радіонуклід. У нормальних умовах він відсутній у навколишньому середовищі, і будь-яка його концентрація в повітрі свідчить про те, що сталася аварія.

Читайте також: У повітрі над Україною знайшли радіоактивну речовину Рутеній-106

За припущенням французького інституту ядерної та радіаційної безпеки (IRSN), викид міг в 10 тисяч разів перевищувати дозволену норму. Як зазначає інститут, в цьому випадку необхідно захищати людей в радіусі кількох кілометрів від місця аварії.

Рутеній-106 був зафіксований в більшості європейських країн, пише IRSN. Найвищий рівень рутенію-106 у Франції був зафіксований в Ніцці з 2 по 9 жовтня. Після 13 жовтня присутність радіонукліда не спостерігалося в атмосфері Франції.  

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!