Новини

Повернутися до переліку новин

В Україні хочуть обмежити використання фосфатів у миючих засобах

Найбільшими заблюднювачати водойм є самі громадяни

В уряді розробляють проект постанови про внесення змін до технічного регламенту мийних засобів, яким мають обмежити використання фосфатів. Участь у цій роботі беруть Міндовкілля, Мінекономіки, Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції та Держпродспоживслужба, де і повідомили про зміни, що готуються, передає УНН.

Статистика свідчить, що у 2019 році до водних об’єктів України скинуто майже 6 тисяч тонн фосфатів. Найбільшим забруднювачем водойм є житлово-комунальне господарство – 5354 тонни.

Очікується, що вміст фосфатів та інших сполук фосфору в мийних засобах, що використовуються як для побутового, так і для промислового прання та миття, зменшуватиметься поетапно.

Окрім внесення змін до технічного регламенту мийних засобів, планується оновити інші документи. Зокрема, перелік національних стандартів щодо визначення методів проведення випробування мийних засобів.

Також на розгляд Кабінетові міністрів мають внести проект Плану заходів з державного ринкового нагляду та державного контролю продукції щодо відповідності мийних засобів вимогам технічного регламенту мийних засобів.


Доповнення

Уже не перший рік навколо теми заборони використання фосфатів у мийних засобах тривають дискусії. І у той час, коли світові країни законодавчо обмежили або повністю заборонили використання фосфатів у мийних засобах ще у 80-90 роках минулого століття, в Україні продовжує діяти застарілий технічний регламент, відзначали раніше у Міндовкілля. Український документ має певні розбіжності з Регламентом ЄС 648/200 «Про миючі засоби».

Водночас, нова урядова ініціатива - не перша спроба змінити відповідне законодавство. Так, ще у 2019 році парламент відхилив законопроеєкт, який передбачає заборону миючих засобів, які містять фосфати.

Наразі ж розглядається можливість розширити обмеження на інші, окрім пральних порошків, мийні засоби для побутового прання, наприклад, рідкі або ж таблетовані.

Джерело: greenpost.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!