Новини

Повернутися до переліку новин

В Україні настав День екологічного боргу перед наступними поколіннями

День екологічного боргу настає тоді, коли населення планети витрачає всі ресурси Землі, які вона здатна відновити за рік, і відповідно, ми починаємо  «позичати» ресурси у майбутніх поколінь. Щороку цей борг збільшується.

Кожна країна «позичає» у планети зі своєю швидкістю, тому день екологічного боргу припадає на різні дні. В Україні ця відмітка припала на сьогодні – 27 липня, та для планети День екоборгу настане на п’ять днів пізніше – 1 серпня.

Згідно з Всесвітньою мережею екологічного сліду (GFN), наразі людство споживає в 1,7 разів більше, ніж може забезпечити планета Земля. Тобто, нам потрібні ресурси не однієї, а 1,7 планети, щоб забезпечити нинішній стиль життя. З кожним роком День екоборгу настає все раніше і раніше: у 1970 він настав 23 грудня, у 2000 – 4 жовтня, у 2016 – 8 серпня, у 2017 – 2 серпня, у 2018 – 1 серпня. Тобто з минулого року людство суттєво уповільнило свої боргові темпи (1 день порівняно з минулим роком), однак навіть один день боргу у масштабах планети – це колосальні ресурси: тисячі гектарів вирубаних лісів, тисячі тонн виловленої риби, мільйони тонн їжі, приблизно чверть з якої навіть не використовується та йде у смітник.

Свої показники, порівняно з минулим роком, суттєво покращила Австралія: минулого року країна очолювала список країн-боржників, споживаючи ресурсів 5,2 планети. Цього року показник австралійців – 4,1 планети. Американцям, як і минулого року, потрібно 5 планет, наразі  вони – лідери списку. П’ятірку рейтингу замикають Південна Корея (3,5 планети), Росія (3,3), Німеччина (3).

«Прості щоденні дії, наш вибір, про який ми часом навіть не замислюємося, впливає на природу навколо нас: нам треба більше паперу – вирубується більше лісів, залишили включеним непотрібне світло – десь спалили більше ресурсів, купили поліетиленовий пакет – якась тварина у світі загинула. Щороку екоборг планети росте, і потрібно вже сьогодні ставати більш відповідальним до власного споживання та ощадливішими до ресурсів планети», – каже Олена Тарасова-Красієва, національна координаторка WWF в Україні.

Борги рано чи пізно доведеться віддати, можливо, і не нам, але точно – майбутнім поколінням. Втім, уже сьогодні ми здатні полегшити їм цей тягар: "зелені поради" на кожен день, котрі стануть в нагоді.

Визначити власний екологічний борг можна за допомогою калькулятора екосліду.

Джерело: www.kurs.if.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!