Новини

Повернутися до переліку новин

Відновлення економіки після пандемії має відбуватися з урахуванням цілей сталого розвитку та Зеленого курсу Європи

«Зелена трансформація має стати невіддільною складовою розвитку економіки України», – таку позицію висловив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський під час онлайн-дискусії «День сталого розвитку», організованої European Business Association, – повідомоляє Урядовий портал.

За словами міністра, державна політика має спонукати до модернізації економіки так, щоб не стати тягарем для населення і бізнесу, а зелена трансформація і розвиток підприємництва мають бути синергетичними поняттями. Важливо, щоб відновлення економіки після пандемії відбувалося з урахуванням цілей сталого розвитку та Зеленого курсу Європи.

На сьогодні ряд заходів вживаються Україною у кліматичній політиці та повинні мати позитивні економічні, соціальні і безпекові наслідки. Зокрема, триває підготовка Національно-визначеного внеску України в Паризьку угоду. Це ключовий процес для визначення збалансованого вектору розвитку економіки. Результати моделювання сценаріїв дають можливість запропонувати внесок України щодо викидів парникових газів на рівні від 27 до 46 % від 1990 року. Наразі очікується Фінальний Звіт експертів із секторальними даними щодо потенціалу і потрібних інвестицій для досягнення амбітних цілей.

Також Міндовкілля працює над запуском системи торгівлі викидами парникових газів в Україні – одного із основних механізмів стимулювання енергетичного сектору та промисловості до скорочення викидів в майбутньому.

Важливим є і прийняття оптимальних рішень для підтримки ключових трансформацій. Тож Міністерство наголошує на необхідності реформи екологічного оподаткування та фінансування природоохоронних заходів. Ситуація, коли податки на СО2 та частини екологічного податку спрямовуються в загальний фонд Держбюджету, не дозволяє цілеспрямовано використовувати ці ресурси на природоохоронні заходи.

Крім того, система фінансування потребує реформування за аналогією із країнами Центральної та Східної Європи. Зокрема, доцільним є створення спеціального фонду як окремої юридичної особи з прозорим механізмом прийняття рішень та можливістю застосовувати різні підходи підтримки підприємств у реалізації природоохоронних заходів. За аналогією працюють польський Фонд охорони довкілля та управління водними ресурсами та Фонд енергоефективності, що діє в Україні.

Головні принципи, на яких базуватиметься Український кліматичний фонд:

  • Незалежність від Державного бюджету дозволить кошти фонду «від а до я» витрачати на покращення стану довкілля.
  • Прозора структура управління фондом сприятиме залученню додаткових коштів з міжнародних проєктів, зокрема і в рамках Зеленої угоди.
  • Розуміння обсягів щорічного фінансування дасть можливість планувати та реалізовувати довгострокові проєкти.
  • Запровадження різних рівнів підтримки дозволить охопити як проекти, які потребують лише співфінансування, так і проекти, яким необхідні 100% інвестицій.
  • Побудова прозорої моделі роботи фонду за європейськими стандартами дозволить Україні залучати додаткові кошти в рамках Зеленої Угоди і інших міжнародних процесів.

За матеріалами https://www.kmu.gov.ua/ 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!