Новини

Повернутися до переліку новин

Водна безпека України в розрізі 6 водних Директив ЄС.

Про 6 водних Директив ЄС

Наразі Мінекоенергетики України за підтримки проекту «Водна ініціатива ЄС в країнах Східного партнерства плюс» переглянуло національні показники і встановила 42 нових показника за 76 індикаторами ефективності їх впровадження.

Україна, відповідно до Угоди про асоціацію Україна — ЄС, зобов’язалася впровадити 6 водних Директив ЄС.

Забезпечення доступу до безпечної питної води є основним завданням Директиви Ради 98/83/ЄС від 3 листопада 1998 року про якість води, призначеної для споживання людиною. Директива встановлює стандарти якості води ( 48 мікробіологічних та хімічних показників) для усіх систем водопостачання, що обслуговують понад 50 осіб або постачають більше 10 м3/добу. Директива встановлює правила моніторингу та обов’язкової звітності для всіх операторів, які постачають більше ніж 1000 м3/добу і обслуговують більше 5 000 споживачів.

З впровадженням Директиви Ради 91/271/ЄЕС від 21 травня 1991 року про очистку міських стічних вод пов’язане вирішення проблем забезпечення санітарного благополуччя шляхом обов’язкового каналізування та очистки стічних вод всіх населених пунктів та промислових об’єктів з еквівалентом населення (далі — е.н.) більше 2000 е.н. Директива встановлює високі стандарти очищення стічних вод (первинної, вторинної та третинної очистки) перед їх скиданням у водні об’єкти з урахуванням розмірів населених пунктів та уразливих зон для скидів очищених стоків.

Впровадження Директива Ради 91/676/ЄЕС від 12 грудня 1991 р. про захист вод від забруднення, спричиненого нітратами з сільськогосподарських джерел забезпечить охорону від нітратного забруднення чутливих зон, до яких належать джерела питного водопостачання в сільській місцевості, налагодження моніторингу нітратного забруднення вод та впровадження кращих с.г. практик. Ці заходи мають доповнювати заходи із покращання доступу до умов санітарії в сільській місцевості і впровадження належних малих систем санітарії (локальних очисних споруд та сталих екосанітарних технологій (компостування відходів життєдіяльності тварин та людей) для повторного безпечного використання органічних добрив.

Водна Рамкова Директива 2000/60/ЄС Європейського Парламенту і Ради від 23 жовтня 2000 р. про встановлення рамок діяльності Співтовариства у сфері водної політики (ВРД) вимагає впровадження інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом і встановлює ціль водної політики — досягнення доброго стану всіх водних ресурсів шляхом зменшення та припинення скидів неочищених стоків у водні об’єкти. Інструментом досягнення цього завдання є Плани управління річковими басейнами. Забезпечення високих екологічних стандартів якості водних об’єктів є основою сталого вирішення проблем доступу до безпечної води та забезпечення здоров’я людини та довкілля.

Розвиток законодавчої бази щодо доступу до санітарії, управління стічними водами з урахуванням зобов’язань щодо євроінтеграції передбачає підготовку нормативно-правової основи спрямованої на впровадження:

  • Директиви ЄС про очистку міських стічних вод;
  • Директиви по питній воді, а також рекомендацій ВООЗ щодо впровадження Планів забезпечення безпеки води та санітарії;
  • Коригування, наближення і гармонізації чинних в Україні цільових показників до ЦУР, цільових показників Протоколу про воду та здоров’я та цілей ВРД, а також інших відповідних Директив ЄС.

Це передбачатиме їх врахування і внесення у відповідні стратегічні та середньострокові програмні галузеві і секторальні документи.

Розвиток інституційної основи управління передбачатиме посилення органів державного контролю й нагляду у сфері питного водопостачання та санітарного благополуччя за додержання санітарно-гігієнічних стандартів. Зокрема розвиток інструментів управління вимагає вдосконалення і посилення системи екологічного та санітарно-епідеміологічного моніторингу вод (в тому числі й шляхом відміни мораторію на планові та позапланові перевірки) та запровадження щорічної звітності щодо спалахів та випадків захворювань, пов’язаних з водою. Розвиток систем моніторингу та нагляду за станом водних ресурсів дозволить налагодити формування звітності та інформування населення щодо стану якості питної води, а також ефективності очищення скидів стічних вод відповідно до вимог Директив ЄС та Протоколу про воду та здоров’я.

Надзвичайно важливими в рамках вдосконалення управління є наступні аспекти:

  • Впровадження інструментів планування управління водними ресурсами — засобами підготовки та реалізації Планів управління річковими басейнами паралельно з підготовкою та реалізацією Планів забезпечення безпеки води та санітарії.
  • Посилення фінансового забезпечення та зростання ефективності фінансових механізмів спрямованих на розвиток водної сфери, зокрема й забезпечення права на воду та санітарію.

Спеціально для журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №2, 2020:
Ганна Цвєткова, ГО «Глобальне водне партнерство — Україна»,
Наталія Закорчевна, голова комітету водної політики PAEU, проект «Водна ініціатива ЄС для країн Східного партнерства».

Стаття публікується частково! Повна версія — в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 2, 2020


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!