Новини

Повернутися до переліку новин

Як працювати екологічним лабораторіям з 2019 року: рекомендації, проблематика та рішення

За останні 2-3 роки на ринку екологічних послуг відбуваються суттєві зміни. Здебільшого вони викликані змінами природоохоронного та метрологічного законодавства. Додатковими факторами також є збільшення кількості замовників та створення конкурентних умов роботи (за рахунок впровадження системи публічних закупівель).

На початку цього року набули чинності нові Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення (Наказ Мінрегіон України від 01.12.2017 за № 316). Ці правила створили нове поняття – арбітражна проба та пунктом 9 розділу VI надали можливість споживачам послуг водовідведення звертатися до незалежної лабораторії у разі незгоди з результатами лабораторії приймача стічних вод. Організація екологічних вимірювань арбітражних проб має багато невизначеностей. Через можливі правові та репутаційні ризики екологічні лабораторії не поспішають надавати такі послуги замовникам. Незважаючи на це – арбітражні вимірювання стануть великим сегментом ринку у наступні п’ять років.

Інтенсивні зміни в законодавстві України не оминули діяльність екологічних лабораторій. Наразі важко надати об’єктивну оцінку цим змінам, проте напевно можна сказати – «правила гри» екологічних лабораторій зазнають докорінних змін.

01 січня 2016 року набув чинності Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність». У статті 3 цього закону було введено нове поняття – сфера  законодавчо регульованої метрології, до якої зокрема належать контроль стану навколишнього природного середовища, забезпечення захисту життя та охорони здоров’я громадян та контроль безпеки умов праці.

Разом з цим нововведенням «канули у літа» свідоцтва про атестацію на проведення вимірювань у сфері поширення державного метрологічного нагляду, на підставі яких здійснювали свою діяльність усі екологічні лабораторії.

Згідно статті 7 цього Закону України екологічна лабораторія зможе проводити вимірювання тільки в тому випадку, якщо вона була уповноважена центральним органом виконавчої влади або іншим державним органом. Виконанню цієї, на перший погляд простої, вимоги заважає той факт, досі не визначене хто, яким чином та за якими критеріями має уповноважувати лабораторії для проведення вимірювань контролю стану навколишнього природного середовища. Цим Законом України встановлений перехідний період, який дозволяє екологічним лабораторіям використовувати «старі проте чинні» свідоцтва про атестацію до 01 січня 2019 року. Проте як працювати екологічним лабораторіям з нового року – наразі невідомо.

Детально отримати рекомендації та рішення – Як ефективною зробити екологічну лабораторію, як працювати в умовах змін можна вже невдовзі на семінарі «Екологічні лабораторії підприємств — 2018: проблематика та рішення»

Також зверніть увагу – поради та роз’яснення – у № 11 і 12 журналу «Екологія підприємства»

Триває передплата на 2019 рік. Передплатні індекси в каталозі: «Укрпошта» 68155, 89880

Джерело: журнал «Екологія підприємства».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!