Новини

Повернутися до переліку новин

Як регіони України використовують надходження від екологічного податку

Згідно з чинним законодавством, місцеві бюджети отримують 55 % зібраного екологічного податку. У цих коштів є цільове призначення – природоохоронні заходи. Однак чи використовуються вони за цільовим призначенням?

Ефективність витрачання коштів екологічного податку сильно відрізняється по регіонах країни. Області з найбільш високою концентрацією промисловості, які викидають в атмосферу великі обсяги СО2, витрачали на природоохоронні заходи у 2017 році мізерні суми. Наприклад, Запорізька область витратила 0 % від зібраного екоподатку, Луганська- 0,3 %, Донецька - 1,1 %,  повідомляє «ГМК-Центр».

І навпаки, регіони з порівняно благополучною екологічною ситуацією витрачали за цільовим призначенням до 80 % отриманих від екоподатку коштів: Тернопільська область - 70,2 %, Чернівецька - 58,3 %.

эффективность использования экологического налога на местном уровне

Імовірно, тут ми маємо справу з проблемою точного відображення витрат на навколишнє середовище в статистиці. Складається враження, що різні органи по-різному підходять до вирішення цього  питання.

За підсумками 2017 року Державне казначейство повідомило про загальні витрати місцевих бюджетів на охорону навколишнього середовища на суму 2,6 млрд грн. Разом з тим, якщо взяти дані статистичного збірника «Бюджет України 2017» і підсумувати відповідну статтю видатків місцевих бюджетів, виходить 189,2 млн грн.

Ймовірно, Казначейство показує  використані кошти як «витрати на охорону навколишнього середовища», тоді як місцеві бюджети фактично направляють ці фінансові ресурси на інші цілі. Цей факт лише підкреслює проблему ефективного використання коштів екологічного податку в Україні.

Нагадаємо, Верховна Рада підняла з 1 січня 2019 року ставку податку на викиди вуглекислого газу з 0,41 грн / т до 10 грн / т. Промислові підприємства України повинні будуть сплатити в 25 разів більше екологічного податку, ніж раніше. Чи підвищиться ефективність використання цих коштів?

Джерело: журнал «Екологія підприємства» за матеріалами gmk.center

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!