Новини

Повернутися до переліку новин

Які технологічні системи застосовують в Японії для очищення промислових стічних вод?

Для того, щоб підтримувати непереривний економічний зріст, не дивлячись на обмежені водні ресурси, Японія масово запроваджує в промисловості ефективні технологічні системи, які зберігають воду. З
окрема, це мембранні технології: мембрана для мікрофільтрації, мембрана для ультрафільтрації, мембрана для нанофільтрації, мембрана зворотного осмосу, а також технології захисту від землетрусів та запобігання витокам.

Для того, щоб підкреслити важливість повторного використання води та сприяти її впровадженню, уряд Японії встановив важливі закони в 2014 та 2015 рр. 

  1. «Основний закон про кругообіг води», прийнятий у 2014 році, був першим законом в Японії, який підкреслив важливість повторного використання води в управлінні водними ресурсами. 
  2. Уряд Японії також створив своє «Нове бачення стічних вод» у 2014 році, окресливши свій план дій щодо повторного використання води, подвоївши кількість об'єктів меліорації у містах з населенням> 100 000. 
  3. У 2015 році була створена «Політика щодо водних ресурсів», яка також сприяла повторному використанню води.

Металургійна промисловість - одна з найбільших енергоємних та водоємних технологічних галузей. Прісна вода в основному використовується на об'єктах, в процесі охолодження та в екологічних цілях, таких як санітарно-гігієнічне обладнання та вологе очищення газу, особливо на інтегрованих маршрутах, що виробляють сталь із скам'янілостей та залізної руди. Тому стічні води, що утворюються внаслідок різних процесів, завжди мають специфічні характеристики, а мінливість очищення води в основному пояснюється різницею умов процесу.

Холоднокатані стічні води, що скидаються в металургійній промисловості, зазвичай обробляються аеробним MBR після флотації, коагуляції та осадження, однак, аеробні стоки MBR зазвичай мають високий вміст неорганічної солі. Як наслідок, ефективне очищення аеробних стоків MBR не тільки може відновити важливий ресурс забруднення води, але і зменшити кількість прісної води, що використовується промисловістю. Для досягнення нульового рідинного знесолення необхідні три етапи: опріснення, концентрування та відновлення солей.

Завдяки застосуванню більш енергоефективних насосів та вдосконалених мембран, процеси мембранних технологій наближаються до мінімальних витрат енергії. Чжоу та ін. представив нову методику відновлення літію з первинного ресурсу за допомогою процесу ЕД. Назіла та ін. вивчав відновлення літію із забрудненого Na + розчину LiBr методом ЕД. Ян та ін. провели дослідження на мембранному стеці ЕД, що обробляє розчини з високим вмістом солі за допомогою багатоступеневого ЕД. Як наслідок, результати показали, що ЕД з’явилася як потенційна методика обробки розчину забруднених солей. Крім того, BMED досліджували для перетворення різних солей (таких як NaCl, LiCl та Na2SO4) у відповідні їм кислоти та основи без додавання інших хімічних речовин. Лі та ін. продемонстрував доцільність генерації HCl та NH 2O для відновлення стічних вод хлориду амонію за допомогою BMED.

Крім цього, провідні японські компанії використовують для очищення промислових стічних вод мембранну біореакторну систему (MBR), яка очищає стічні води через спеціальні мембрани. Система MBR не виробляє питну воду, а переробляє стічні води в чисту воду; їй потрібно пройти додаткові процеси очищення, щоб бути безпечними для споживання.

Альтернативний спосіб очищення стічних вод до системи MBR - це звичайна система активного мулу (CAS), яка призводить до опускання домішок. Система MBR дорожча, але робить воду набагато чистішою, ніж CAS. Ця система також займає менше місця і простіша в обслуговуванні.

Ще одним продуктом, який надає Японії технічне перевагу над іншими країнами, є цистерни Jokaso, в яких розміщена система очищення стічних вод. Сюди можуть входити MBR, CAS або інші системи, які функціонують як невеликі водоочисні споруди. Вони призначені для того, щоб вантажівки могли брати чисту воду з Jokaso, в результаті чого потрібно будувати менше водопровідних труб.

В Україні поводження з стічними водами регламентується «Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення», які затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Джерело: прес-служба Ecobusiness Group
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!