Новини

Повернутися до переліку новин

ЄС може внести газові та ядерні проєкти в програму зелених інвестицій

Виконавчий орган Євросоюзу розробляє правила щодо критеріїв сталості

Європейська комісія (ЄК) розглядає можливість визнання інвестицій у газові й атомні проєкти зеленими за певних умов як тимчасовий захід для кроку, який може допомогти перейти до «чистого нуля".

Про це з посилання на Bloomberg пише профільний ресурс «Українська енергетика».

Зокрема, ЄК зважує, чи варто класифікувати інвестиції в газові установки як сталі, які замінюють вугілля і виділяють не більш ніж 270 грамів вуглекислого газу на кіловат-годину.

За даними інформаторів, проєкти мають завершити до 2030 року.

Інвестори з усього світу потенційно можуть залучити мільярди євро приватного фінансування, щоб допомогти «зеленому» переходу.

Завдання полягає в тому, щоб забезпечити політичну підтримку рішення щодо ядерної та газової енергії, уникаючи при цьому ризику «зеленого відмивання» (greenwashing) або переоцінювання значення скорочення викидів.

За словами речника Єврокомісії, оприлюднити правила щодо критеріїв сталості планують «найближчим часом». Інших деталей переговорного процесу поки не повідомляється.

Охоплюючи майже всі сектори економіки, система класифікації інвестицій має на меті спрямувати інвесторів до чистих проєктів. Рішення про те, чи вносити в нього газ та ядерну енергетику, було відкладено у квітні, після попереджень деяких інвесторів, урядів та екологічних активістів, що таке доповнення може підірвати довіру до системи.

Надання тимчасового «зеленого» ярлика газовим проєктам із викидами, що не перевищують 270 грамів CO2-еквіваленту, може сприяти інвестиціям в очищення систем централізованого теплопостачання на основі вугілля в таких країнах, як Польща.

Цей аргумент часто висувають східноєвропейські політики. Внесення деяких проєктів ядерної енергетики до таксономії допомогло б залучити приватне фінансування в країнах від Франції до Чехії, які планують покладатися на атомну енергію під час переходу на «чисті нульові» викиди.

Однак, для деяких інвесторів та екологічних лобі класифікація газових чи ядерних проєктів як зелених зашкодить правилам сталого інвестування. 

Джерело: ecopolitic.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!