Новини

Повернутися до переліку новин

ЄС посилює контроль за звітністю у сфері сталого розвитку

30 червня з’явився передфінальний текст Директиви ЄС з корпоративної звітності зі сталого розвитку (Corporate sustainability reporting directive, CSRD).

Вона вносить зміни до документів, які регулюють фінансову та нефінансову звітність у ЄС, а саме:

Розширюється коло підприємств, які мають звітувати про сталий розвиток:

  • великі компанії зі штатом 250+ співробітників та/або оборотом 40 млн євро; 
  • компанії усіх розмірів, акції яких торгуються на європейських регульованих ринках та їх дочірні компанії, окрім мікропідприємств;
  • неєвропейські компанії з чистим оборотом в 150 млн євро в ЄС та які мають хоча б 1 дочірню компанію або філію в ЄС.

Вводиться принцип double materiality: потрібно розкривати дані про роль питань сталого розвитку на діяльність компанію («внутрішній вплив»), а також ефект від діяльності компанії на суспільство та довкілля («зовнішній вплив»).

Вводяться нові стандарти звітності EU Sustainability Reporting Standards (ESRS), які Єврокомісія має затвердити двома етапами у 2022-2023 роках. Стандарти включатимуть вже відомі підходи GRI, ISSB тощо, але також будуть специфічні для різних галузей та кожні 3 роки переглядатимуться. МСБ та неєвропейські компанії матимуть окремі стандарти, які приймуть у 2024 році.

Звітність має бути завіреною незалежним сертифікованим аудитором або органом з сертифікації, який має переконатись, що інформацію викладено відповідно до стандартів ESRS. Звітність неєвропейських компаній має бути завірена або європейським аудитором, або аудитором, зареєстрованим в третій країні. 

Дочірня компанія звільняється від застосування цих вимог, якщо її материнська компанія включає інформацію про неї в свою консолідовану звітність. В той же час, якщо дочірня компанія котується на біржах ЄС, вона має готувати окремий звіт.

Звітність про сталий розвиток відтепер - невід'ємна частина єдиного Звіту з управління. Таку інформацію слід помічати спеціальними цифровими тегами (у форматі XHTML) з метою її легкого пошуку та подальшого включення до європейської бази даних.

Етапи впровадження CSRD:

  • 1.01.2024 – компанії, які вже звітують за Директивою про фінансову звітність (великі публічні компанії з 500+ співробітників) мають відзвітувати у 2025 році про результати за 2024 фінансовий рік.
  • 1.01.2025 – компанії, які наразі не звітують за Директивою про нефінансову звітність (публічні компанії з 250+ співробітників та/або оборотом 40 млн євро), мають відзвітувати у 2026 році про результати за 2025 фінансовий рік.
  • 1.01.2026 – публічні МСБ, малі кредитні організації та кептивні страхові компанії, мають відзвітувати у 2027 році про результати за 2026 фінансовий рік. Але МСБ можуть відкласти підготовку звітів до 1.01.2028.
  • 1.01.2028 – неєвропейські компанії, мають відзвітувати у 2029 році про результати за 2028 фінансовий рік.

Єврокомісія планує прийняти фінальний текст CSRD наприкінці 2022 року. Потім протягом 18 місяців країни-члени ЄС мають імплементувати Директиву у національне законодавство.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!