Новини

Повернутися до переліку новин

Євросоюз може визнати інвестиції в газовий та атомний сектори безпечними для клімату

Після майже року дискусій між європейськими урядами було опубліковано попередні пропозиції Єврокомісії щодо таксономії сталого фінансування. Шляхом встановлення критеріїв сталої економічної діяльності ЄС планує підвищити конкурентоздатність зелених технологій та уникнути різноманітних маніпуляцій під видом боротьби зі зміною клімату (greenwashing). 

Найбільші протиріччя всередині ЄС викликала позиція щодо інвестицій в атомний сектор. Наразі Німеччина, Австрія та Люксембург відстоюють жорсткіші умови, а Франція, Чехія, Фінляндія та інші виступають за вирішальну роль АЕС для поступового зменшення викидів парникових газів. Відповідно до наявних пропозицій інвестиції в АЕС можуть розглядатися як зелені при наявності плану, ресурсів та локації безпечного захоронення радіоактивних відходів. При цьому, будівництво нових АЕС має відбуватися не пізніше 2045 року.

Щодо газових проєктів однозначності бракує навіть на національних рівнях. Так, в німецькій коаліції соціал-демократи поряд з вільними демократами не дійшли до єдиної позиції з представниками партії “зелені” з огляду на відмову від вугільних і атомних станцій в Німеччині (що закріплено у низці урядових актів) та потребою їх заміщення газовими установками в короткостроковій перспективі з подальшою модернізацією для використання більш екологічно чистого палива. Згідно з драфтом пропозиції інвестиції в електростанції на природному газі також вважатимуться сталими, якщо вони викидають менше 270г CO2-еквіваленту на кВт-год електроенергії (що є подвійним зниженням у порівнянні з попереднім значенням 550 г CO2-еквіваленту на кВт-год електроенергії). Разом з тим, будівництво таких установок має  відбуватися не пізніше кінця 2030 року з обов’язковим наступним переходом до низьковуглецевого палива до кінця 2035 року.

Офіційне оприлюднення нових правил Єврокомісією має бути здійснене до кінця цього січня. 

Детальніша інформація доступна у матеріалах Reuters.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!