Новини

Повернутися до переліку новин

Закон Про відновлення природи створив умови для того, щоб ЄС став лідером у збереженні біорізноманіття

22 червня Європейська комісія представила новий Закон про відновлення природи з юридично обов’язковими цілями та 100 мільярдами євро для країн-членів ЄС на відновлення природи та подолання втрати біорізноманіття в сільському господарстві, лісах, океанах і міських районах.

Метою запропонованого регулювання є відновлення природних деградованих екосистем, зокрема тих, які мають найбільший потенціал для видалення та накопичення вуглецю, а також підвищення стійкості до екстремальних погодних явищ, імовірність яких зростає через підвищення температури.

Пропозиція Комісії надійшла в той момент, коли Європа постраждала від екстремальних погодних умов, коли Італія постраждала від сильних посух і нестачі води ще до початку літа, а також сильні зливи, що призвели до сильних повеней в Іспанії після спеки.Відновлення лісів і луків допомагає відновити землі, деградовані промисловим забрудненням, поганим сільським господарством, ерозією та зміною клімату.

Відновлення цих земель допомагає накопичувати більше вуглецю в ґрунті та покращує утримання води в той час, коли кількість опадів стає все більш екстремальною, каже Андре Фаай, голландський учений, який брав участь у Міжурядовій групі експертів зі зміни клімату ООН (IPCC).

Коли ви запобігаєте ерозії ґрунту, ви дієте на продовольчу безпеку не лише в довгостроковій, але й у короткостроковій перспективі. Коли ви відновлюєте водно-болотні угіддя, ви уникаєте повеней у містах нижче за течією 

Юридично обов'язкові цілі для держав-членів

За даними Європейського агентства з навколишнього середовища (EEA), сьогодні 81% охоронюваних середовищ існування в ЄС перебувають у поганому стані. На національному рівні оцінки вказують на низьку кількість середовищ існування з добрим природоохоронним статусом, з інтенсивним сільським господарством, розростанням міст і забрудненням, що створює тиск на землю та середовища існування.

Щоб змінити це, запропонований Закон ЄС про відновлення природи встановлює загальну мету відновлення 20% території ЄС і моря до 2030 року та всіх екосистем, які потребують відновлення, до 2050 року.

Цілі щодо відновлення природи в різних екосистемах застосовуватимуться до кожної країни-члена ЄС, доповнюючи існуючі закони.Запропоновані цілі — їх загалом сім — спрямовані на вирішення проблеми з кількох сторін, наприклад, звернення до 2030 року зменшення популяції запилювачів, зупинка чистої втрати зелених міських зон до 2030 року з подальшим збільшенням на 5% до 2050 року та усунення річкових бар’єрів, щоб до 2030 року принаймні 25 000 км річок перетворилися на безводні.

Червневий закон про відновлення природи створив умови для того, щоб ЄС став лідером у глобальних рамкових переговорах щодо біорізноманіття в рамках Конвенції про біологічне різноманіття.

Однак тут стурбовані тим, що надання занадто великої свободи державам-членам призведе до затримок і відсутності ефективних дій на національному рівні.

Запропоновані цілі включають:

  1. Припинення зменшення популяції запилювачів до 2030 року та збільшення їхньої популяції з цього моменту,
  2. Відсутність чистої втрати зелених міських просторів до 2030 року, збільшення на 5% до 2050 року, мінімум 10% покриття кронами дерев у кожному європейському місті, містечку та передмісті та чистий приріст зелених зон, інтегрованих у будівлі та інфраструктуру,
  3. У сільськогосподарських екосистемах, загальне збільшення біорізноманіття та позитивна тенденція для лукових метеликів, птахів на сільськогосподарських угіддях, органічного вуглецю в мінеральних ґрунтах ріллі та ландшафтних особливостей високого різноманіття на сільськогосподарських землях,
  4. Відновлення та перезволоження осушених торфовищ сільськогосподарського використання та в місцях видобутку торфу.
  5. У лісових екосистемах загальне збільшення біорізноманіття та позитивна тенденція щодо зв’язності лісів, валежної деревини, частки різновікових лісів, лісових птахів та запасу органічного вуглецю,
  6. Відновлення морських середовищ існування, таких як морські трави або осадові дна, а також відновлення середовищ існування знакових морських видів, таких як дельфіни та морські свині, акули та морські птахи,
  7. Усунення річкових бар’єрів, щоб до 2030 року щонайменше 25 000 км річок перетворилися на вільнотекучі. 

Новий закон отримає значне фінансування ЄС: близько 100 мільярдів євро буде доступно для витрат на біорізноманіття, включаючи відновлення природи. 

Згідно з пропозицією, країни-члени ЄС матимуть два роки після ухвалення законодавства для підготовки своїх національних планів відновлення. 

Брюссель оцінить ці плани, запропонує вдосконалення або вкаже на існуючі проблеми, але не затвердить їх офіційно, і уряди ЄС не будуть зобов’язані їх змінювати. 

Мета полягає в тому, щоб надати державам-членам простір для маневру, щоб визначити найкращі національні заходи для досягнення цілей, оскільки кожна географічна зона має дуже різні характеристики. 

Однак юридично обов’язкові цілі встановлено на 2030, 2040 та 2050 роки. Це означає, що уряди відповідатимуть за досягнутий прогрес, і будуть контрольні пункти, щоб переконатися, що вони дотримуються зобов’язань. 

Джерело: www.edie.net

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!