Новини

Повернутися до переліку новин

ЗЕЛЕНИЙ КУРС: ІНСТРУМЕНТИ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ

Розробка та впровадження Європейського зеленого курсу (ЄЗК) є однією з ключових подій ЄС по формуванню політичної відповіді на кліматичні та екологічні виклики.

Україна є однією з сторін реалізації цілей ЄЗК і вже робить свій внесок у спільні зусилля щодо створення кліматично нейтрального європейського континенту, зокрема у рамках Паризької Угоди, Цілей сталого розвитку ООН 2030 та Угоди про асоціацію з ЄС.

Світлана Берзіна, президент ВГО «Жива планета», голова громадської ради Мінприроди/Мінекоенерго (2016-2020) наголошує, що будь-які зміни слід розглядати як певний процес, що тягне за собою витрати фінансових, матеріальних, інтелектуальних, трудових та інших ресурсів. Для отримання очікуваного результату вкрай важливим є фактор часу – своєчасність впровадження на секторальному і регіональному, місцевому рівнях. Це дозволить досягти належної ефективності адаптаційних перетворень лінійної моделі економіки в замкнуту.

Узагальнені проблеми в системі управління, які необхідно врахувати при розробці та впровадженні моделі циркулярної економіки

Назва Характеристика

Нераціональне управління ресурсами

Природно-ресурсний потенціал має чітко виражену динаміку до скорочення, що в сукупності з недостатньо ефективними природоохоронними заходами і заходами з расурсоефективності призведуть до його поступового зникнення. Невирішеними залишаються проблеми переробки, захоронення та управління з відходами різних категорій.

Порушення пропорційності Стратегічних пріоритетів розвитку

Стратегічне управління галузями переважно здійснюється в рамках лінійної моделі економіки, за якою зростання можливо завдяки екстенсивному варіанту розвитку подій. Частка реалізованих інноваційних підходів в різних сферах мінімальна.
Низький рівень масштабування управління Необхідно скоротити дублювання і декларативний характер стратегічних завдань при плануванні розвитку регіонів. Запропонувати інструменти реалізації програм.

Відсутність єдиної Концепції розвитку циркулярного економіки

Відсутність єдиного законодавчо закріпленого програмного документа, що регламентує теоретичні та методологічні основи циркулярного економіки, модель, інструкції по впровадженню та адаптації, що включають інструменти управління, цільові показники і тимчасові рамки їх досягнення


Підхід циркулярної економіки не обмежений виключно тільки переробкою відходів в кінці (рециклингом). Навпаки, він постійно розширюється за рахунок пропонованих інновацій на всіх етапах життєвого циклу товарів і послуг у поєднанні з взаємодією між усіма стейкхолдерами.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!